Soutěž o karikatury holocaustu začíná

Red Zah, ČTK, Reuters
13. 2. 2006 11:28
Teherán - Po proroku Mohamedovi se karikaturisté mohou zaměřit na holocaust. Íránský deník Hamšahrí zahájil mezinárodní soutěž o nejlepší karikaturu s tímto tématem.
Bojkotujte vše dánské. Protesty v íránském Teheránu.
Bojkotujte vše dánské. Protesty v íránském Teheránu. | Foto: Reuters

Mělo by se prý ukázat, zda Západ bude i tentokrát obhajovat svobodu projevu jako v případě karikatur proroka Mohameda, které v září zveřejnil dánský tisk a které rozpoutaly v islámském světě v posledních týdnech rozsáhlé nepokoje.

Západní svoboda slova a její hranice

Soutěž byla zahájena na internetových stránkách deníku Hamšahrí pod výzvou v angličtině a perštině: "Jaké jsou hranice západní svobody projevu?" Uzávěrka pro zasílání příspěvků byla stanovena na 5. května a každý účastník smí předložit maximálně tři díla. Oproti původnímu oznámení deníku byla soutěž tématicky rozšířena a účastníci mohou kreslit kupříkladu i na téma "americké a izraelské zločiny".

"Nejde nám o odplatu za kresby proroka. Chceme jen ukázat, že svoboda je na Západě omezená,"  uvedl výtvarný redaktor Daúd Kázemí.

Soutěž přichází několik měsíců poté, co íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád vzbudil mezinárodní rozhořčení svým prohlášením, že holocaust je mýtus a že Izrael by měl být vymazán z mapy.

Holocaust reakcí na Mohameda

Zároveň se koná v době, kdy ještě v muslimských zemích doznívají protesty kolem karikatur proroka Mohameda, jež přetiskla řada především evropských médií a na jedné z nichž má prorok turban ve tvaru bomby. Islám jakékoli zobrazování proroka zakazuje a Ahmadínežád označil jeho karikatury za sionistické spiknutí. Kvůli útokům na velvyslanectví evropských zemí v Teheránu Dánsko v sobotu odvolalo z Íránu svého velvyslance.

Íránský prezident Ahmadínežád dnes navštívil šíitskou svatyni nedaleko Damašku.
Íránský prezident Ahmadínežád dnes navštívil šíitskou svatyni nedaleko Damašku. | Foto: Aktuálně.cz

"Očekáváme, že ony listy, které publikovaly karikatury (proroka Mohameda), přetisknou také karikatury, jež budou vybrány v průběhu (naší) soutěže," podotkl Kázemí. "I izraelští karikaturisté mohou do soutěže posílat své práce," dodal s tím, že jeho deník nepřijme žádné "urážlivé" obrázky. Vítězové by měli obdržet blíže neupřesněné ceny, v minulém týdnu se hovořilo o zlaté minci v hodnotě v přepočtu asi 3300 korun.

"Několik týdnů po uzávěrce oznámíme výsledky soutěže. Všechny karikatury budou publikovány v katalogu a budou také veřejně vystaveny," řekl Kázemí, přičemž zdůraznil, že íránská vláda se nijak na organizování soutěže nepodílela. "Vládní úřady neovlivnily proces rozhodování o konání soutěže. Tato myšlenka byla nezávislou iniciativou listu," konstatoval.

První díla jsou již k vidění

Deník Hamšahrí i centrum, kde mají být karikatury vystaveny, však vlastní teheránský městský úřad, v němž převažují prezidentovi spojenci. Na stránkách íránského Domu karikatur spolupracujícího s deníkem Hamšahrí na soutěži se dnes objevily první karikatury na téma holocaustu. Poslal je prý jistý Michael Leunig z australského Melbourne "na důkaz solidarity s muslimským světem a na podporu svobody projevu".

Na prvním obrázku označeném Auschwitz 1942 přichází žid s židovskou hvězdou na kabátě a s uzlíčkem přes rameno do koncentračního tábora branou s nápisem "Práce přináší svobodu". Na druhém obrázku označeném Izrael 2002 je vidět stejného muže, tentokrát s puškou přes rameno, jak míří do vojenského tábora podobnou branou s nápisem "Válka přináší mír".

 

Právě se děje

Další zprávy