Ázerbájdžán vyhlásil amnestii. Pustí dva tisíce vězňů

ČTK ČTK
7. 5. 2013 23:13
Kvůli nejasné "další kategorii" vězňů není zřejmé, zda se týká i politických vězňů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Baku - Z iniciativy manželky prezidenta Ilhama Alijeva v úterý ázerbájdžánský parlament schválil zákon o rozsáhlé amnestii. Zatím však není jasné, zda se bude vztahovat i na disidenty.

Mehriban Alijevová svým návrhem chtěla uctít památku někdejšího člena nejvyššího sovětského vedení a svého tchána Gejdara Alijeva, který se narodil před 90 lety.

Zakladatel politické dynastie Alijevů, označovaný opozicí za diktátora, byl od roku 1993 až do své smrti deset let ázerbájdžánským prezidentem.

Díky amnestii bude s okamžitou platností osvobozeno asi 2000 lidí s menšími tresty. Dalších 7000 odsouzených má šanci na snížení trestu - přednost mají mít invalidé, lidé starší šedesáti let a živitelé rodin.

Vzhledem k tomu, že amnestie se má vztahovat i na blíže neurčené "další kategorie" vězňů, není podle nezávislých médií zřejmé, zda se na svobodu dostanou i političtí vězni.

Ázerbájdžán vyhlásil podobné amnestie už v letech 2007 a 2009, vždy na návrh první dámy. Žádná z předchozích amnestií se osob odsouzených za politickou činnosti nedotkla.

 

Právě se děje

Další zprávy