Čínou se šíří nejhorší chřipka všech dob, přiznala WHO

Petr Jemelka Petr Jemelka
3. 5. 2013 14:54
Nový podkmen viru ptačí chřipky už zabil 27 lidí, prokazatelně nakažených je 125
Rychleji než chřipka se šíří strach.
Rychleji než chřipka se šíří strach. | Foto: Reuters

Peking - Zmutovaná ptačí chřipka se vrací na scénu. A to v nové, dosud nejnebezpečnější podobě.

Tentokrát útočí podkmen AH7N9, který se - i přes masové vybíjení drůbeže a další opatření - od března šíří Čínou

Nakažených už je nejméně 125, vir už prokazatelně usmrtil 27 lidí. Nemocných ale každým dnem přibývá a průběh choroby je u nich závažný. Jeden nakažený byl zaznamenán i na Tchaj-wanu. 

Světová zdravotnická organizace (WHO) ústy náměstka generálního ředitele Keidži Fukudy varuje, že je AH7N9 jedním z nejsmrtelnějších virů svého druhu.

Pro vysokou úmrtnost, prudký nárůst nových případů a možnost přenosu mezi lidmi je navíc nová ptačí chřipka označována za potenciální zárodek pandemie. "WHO tento virus považuje za vážnou hrozbu," prohlásil i John McCauley z Britského národního ústavu pro lékařský výzkum.

Většinu pacientů sužuje těžký zápal plic, horečka, kašel, dušnost a další příznaky typické pro chřipku. Při těžkém průběhu může infekce vyvolat otravu krve a způsobit selhání orgánů.

Ptáci jsou jen přenašeči, příznaky nemají

Čínské úřady preventivně vybíjejí celé populace drůbeže a na některých místech zakázaly obchod s živými ptáky. Na letištích jsou umístěny termokamery, které mají odhalit cestující s horečkou.

Na letiště se vrátily termokamery.
Na letiště se vrátily termokamery. | Foto: Reuters

"Situace zůstává složitá a nadále se vyvíjí. Když vezmeme chřipkové viry, je tento nezvykle nebezpečný pro lidi. Tohle je rozhodně jeden z nejsmrtelnějších virů, jaký jsme kdy viděli," řekl náměstek Fukuda agentuře Reuters.

Jakmile se vir začne šířit mezi lidmi, bude už pozdě

Expertní tým podle něj mate mimo jiné absence viditelných příznaků u nakažené drůbeže. Kmen má navíc podle odborníků několik znepokojivých vlastností, zejména dvě genetické mutace, které zvyšují možnost jeho přenosu mezi lidmi.

Čím déle se bez kontroly šíří, tím je pravděpodobnost přenosu vyšší. Zdá se však, že k nejobávanější formě přenosu zatím nedošlo.

Pokud se virus dokáže šířit mezi lidmi, nebo tuto vlastnost mutací získá dřív, než se podaří najít zdroj nákazy, hrozí světu pandemie.

Zdravotní expert Čung Nan-šan v rozhovoru pro Čínskou ústřední televizi prohlásil, že je přenos mezi lidmi velice pravděpodobný. Připomněl, že viru SARS také trvalo nějakou dobu, než vyvolal plnohodnotnou epidemii. Lidé by se podle něj měli mít na pozoru a s jakýmikoliv příznaky chřipky jít okamžitě k lékaři.

"Pátrání po možných zdrojích infekce a rezervoárech viru pokračují. Dokud zdroj nákazy nenajdeme, přepokládáme, že bude nemocných v Číně přibývat," stojí v oficiálním vyjádření WHO.

Podle CNN Číňané zatím pracují s teorií, že nebezpečný podkmen viru vznikl zkřížením chřipky stěhovavých ptáků z východní Asie a onemocněním drůbeže v oblasti Šanghaje. Obsahuje totiž geny ze tří jiných chřipkových kmenů, které se vyskytují u ptáků v Asii.

Dřívější pandemické viry, například virus prasečí chřipky H1N1 z let 2009-2010, byly méně závažné. Obsahovaly totiž i geny vyskytující se u savců. Takový typ chřipky je považován za méně nebezpečný, než je chřipka vyvolaná virem výhradně ptačím. 

 

Právě se děje

Další zprávy