Země, kam se bojí ženy. Série znásilnění potápí Indii

Martin Novák Martin Novák
4. 4. 2013 7:00
Britka před indickými násilníky skočila z hotelového balkonu
Policie vede v poutech muže obviněné ze znásilnění švýcarské turistky.
Policie vede v poutech muže obviněné ze znásilnění švýcarské turistky. | Foto: Reuters

Dillí - Série surových znásilnění indických žen i zahraničních turistek má na Indii devastující dopad.

Silně medializované případy vedou k poklesu zájmu turistů o cesty do Indie a zároveň podkopávají snahu vlády v Dillí přetvořit Indii v novou světovou mocnost hrající velkou roli v globální ekonomice.

Na 1200 turistických kanceláří hlásí velký úpadek zájmu o návštěvu země a mnoho odřeknutých zájezdů. Ve srovnání s prvními třemi měsíci loňského roku přijelo letos do Indie o čtvrtinu cizinců méně.

Co se týká žen, jejich počet se snížil dokonce o více než třetinu. Uvedla to Indická obchodní a průmyslová komora, pod kterou cestovní ruch spadá.

Svět se začal zajímat o násilí na ženách v Indii na konci minulého roku, kdy skupina mužů znásilnila v autobuse studentku medicíny. Ta byla s těžkými zraněními převezena na léčení do Singapuru, kde ale zemřela.

16. března muži znásilnili švýcarskou turistku ve státě Mádhjapradéš ve střední Indii, policie podezřelé po několikadenním pátrání zatkla. Švýcarka cestovala s manželem na kole, pár přepadlo sedm Indů.

Dalších pět žen ze zahraničí hlásilo policii obtěžování nebo pokus o znásilnění. Naposledy to byla britská turistka v Ágře nedaleko Tádž Mahálu. Muži ji přepadli v hotelovém pokoji a těžce se zranila, když vyskočila z balkónu na ulici.

Proti násilí na ženách se vzedmula v Indii vlna protestů.
Proti násilí na ženách se vzedmula v Indii vlna protestů. | Foto: Reuters

Prosincový případ a další násilí zvedly v Indii volání po tvrdších trestech vůči pachatelům sexuálních zločinů. Více žen také začalo násilí hlásit. Policejní ředitelství v Dillí eviduje podle listu India Express od začátku roku nárůst hlášení o sexuálním obtěžování o 590 procent proti loňskému roku. Počet nahlášených znásilnění stoupl o 147 procent.

O víkendu média přinesla zprávu o dalším hromadném znásilnění osmnáctileté studentky, která šla na setkání s mužem, se kterým se seznámila přes Facebook.

Turistika je pro Indii velkým zdrojem příjmů. Loni do země přijelo skoro sedm milionů návštěvníků, kteří v zemi utratili v přepočtu zhruba osmnáct miliard amerických dolarů. Letošek vypadá o mnoho hůře.

Indie má ambice stát se globální hospodářskou velmocí a zařadit se po bok rychle rostoucích ekonomik, jako jsou Čína nebo Jižní Korea. Místo ekonomiky se ale nyní o Indii píše hlavně v souvislosti se sexuálními útoky.

Dolní komora indického parlamentu před dvěma týdny zpřísnila tresty za znásilnění. Podle nového zákona by odsouzení v případě hromadného znásilnění měli dostat minimálně 20 let vězení, které bude možné prodloužit na doživotí. Dosavadní zákon stanovuje za znásilnění tresty od sedmi do deseti let vězení.

Pachatel může dostat trest smrti v případě, že jeho oběť zemře.

Podobné problémy má nyní i Brazílie. Hromadné znásilnění americké turistky v mikrobusu v Riu de Janeiru vrhá na zemi špatný stín v době, kdy se chystá hostit dvě velké události. Mistrovství světa ve fotbale příští rok a olympijské hry v roce 2016.

 

Právě se děje

Další zprávy