Nákupy nově: Zaplatit musí i ten, kdo si nic nekoupil

Petr Jemelka Petr Jemelka
28. 3. 2013 9:10
Lidé si vybírají v obchodě a kupují na internetu, australská obchodnice řekla dost
Dojde trpělivost i obchodníkům v Čechách?
Dojde trpělivost i obchodníkům v Čechách? | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brisbane - Ne, děkuji, jen se dívám. Tato věta jednu obchodnici v australském Brisbane "vytočila" natolik, že se její vyřčení rozhodla zpoplatnit.

Přesněji řečeno - ve své prodejně bezlepkových potravin zavedla pětidolarový poplatek za prohlídku zboží bez následné koupě.

Poněkud netradiční krok vysvětluje nápis na dveřích: "Proč se tak stalo? Vzhledem k narůstajícímu počtu lidí, kteří chodí jen nahlížet a poté si kupují zboží jinde. Tito lidé nevědí, že jsou naše ceny téměř stejné jako v jiných obchodech, navíc máme zboží, jež jinde prostě neseženete."

Majitelka obchodu Celiac Supplies, která se novinářům představila pouze jako Georgina, tak hodlá bojovat proti stále rozšířenější praktice zákazníků, kteří si vybírají v kamenných obchodech, nechávají si prodavačem doporučit nejvhodnější produkt, ale nakonec nakupují za menší peníz na internetu

Video z obchodu, kde zakázali "dívání":

Jen do Celiac Supplies přijde denně na 60 lidí, kteří si nechají fundovaně poradit a pak si vybranou potravinu koupí v supermarketu nebo přes internet. Do supermarketu zákazníci údajně odcházejí, přestože tam zboží levněji nekoupí. Jde prý jen o zažitý předsudek.

"Přicházejí mi do obchodu úplně pomatení lidé, tráví tam dvacet i třicet minut a nic si nekoupí. Stejně jako všichni ostatní bych i já ráda za svou práci dostala zaplaceno. Zadarmo pracují jen dobrovolníci a členové komunit," napsala Georgina na facebookovém profilu své prodejny.

Výkonný ředitel Asociace australských maloobchodníků Russell Zimmerman se podle agentury AAP nedomnívá, že by se podobné poplatky uchytily. Některé obchody už inkasují za zkoušení bot nebo šatů, ale platit za pouhé "koukání", to podle něj v Austrálii nemá obdoby.

 

Právě se děje

Další zprávy