KLDR: Už míříme raketami na americké základny

Petr Jemelka Petr Jemelka
26. 3. 2013 12:08
Severokorejské jednotky prý zaujaly bojové pozice a chystají se k útoku
Raketu KN-08 Severokorejci představili na vojenské přehlídce 15. dubna v Pchjongjangu.
Raketu KN-08 Severokorejci představili na vojenské přehlídce 15. dubna v Pchjongjangu. | Foto: Reuters

Pchjongjang - Severní Korea oznámila, že zamířila své strategické rakety a dělostřelectvo na základny USA na ostrovech Guam, Havaj i na ty na americké pevnině.

Obsluze odpališť velitelé nařídili zaujmout bojové pozice, informovala severokorejská agentura KCNA.

"Od tohoto okamžiku bude vrchní velení korejské lidové armády uvádět do bojové pohotovosti číslo jedna všechny polní dělostřelecké jednotky včetně dalekonosných děl a strategických raketových jednotek, které zacílí všechny nepřátelské objekty na amerických útočných základnách na americké pevnině, na Havaji a na Guamu," napsala KCNA.

Stalinistický režim Kim Čong-una tím zřejmě reaguje na přelet amerických strategických bombardérů B-52 nad jihem. Ty jsou kromě konvenční munice schopny nést i jaderné hlavice. Američané je do oblasti vyslali v rámci pravidelního společného cvičení s jihokorejskou armádou. To se koná každý rok, stroje B-52 se ho ale běžně neúčastní.

Severní Korea opakovaně pohrozila Jižní Koreji a USA válkou i jaderným útokem, ačkoli toho podle analytiků zatím není schopna. Podle BBC navíc jihokorejská zpravodajská služba zatím žádnou zvláštní aktivitu na severu nezaznamenala.

O tom, že je situace vážná, nicméně svědčí fakt, že Spojené státy 16. března ústy svého ministra obrany Chucka Hagela oznámily, že ruší výstavbu 4. fáze protiraketového deštníku. V rámci ní měly být vybudovány základny v Polsku a Rumunsku.

Pentagon chce místo toho investovat do ochrany před severokorejskou hrozbou.

KLDR vystupňovala svou útočnou rétoriku poté, co na ni Rada bezpečnosti OSN 12. února uvalila další sankce.

Jižní a Severní Korea jsou stále ve válečném stavu, protože válka v letech 1950 až 1953 skončila pouze uzavřením příměří, nikoli mírové dohody. Krom toho KLDR k 11. březnu vypověděla všechny smlouvy o neútočení

 

Právě se děje

Další zprávy