V Pákistánu unesli dvě Češky. Záchranná akce začíná

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 3. 2013 11:25
Ženy doprovázel policista, toho později únosci propustili

Islámábád - Pákistánská policie se snaží najít a osvobodit dvě české turistky, které ve středu unesli neznámí ozbrojenci v provincii Balúčistán nedaleko hranic s Íránem.

Pachatelé Češky unesli z mikrobusu, v němž byly v doprovodu místního policisty, v neklidné provincii Balúčistán přibližně 100 až 120 kilometrů od hranic s Íránem. Pákistánské úřady incident potvrdily českému velvyslanectví v Islámábádu. Úřad je i v kontaktu s příbuznými obou žen.

Únos potvrdilo už české ministerstvo zahraničí. "Z našeho velvyslanectví  v Islámábádu jsme obdrželi potvrzení, že je unesli," sdělil Aktuálně.cz mluvčí ministerstva zahraničí Karel Šrol.

Jak ve čtvrtek telefonicky sdělil zástupce českého zastupitelského úřadu, k únosu se zatím nikdo nepřihlásil, a není tak ani znám jeho motiv. Podobné incidenty jsou v oblasti ale poměrně časté a hlavním cílem pachatelů bývá výkupné. Podle Šrola ale nebyla doposud žádná žádost o výkupné vznesena.

"Unesené ženy jsou stejného ročníku, 1988. Jedna je z Písecka a druhá z Kladenska," informoval mluvčí.

Ženy přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu jako turistky, řekl ve středu agentuře AFP ministr vnitra provincie Balúčistán Akbar Husajn Durrání. Podle něj byly ženy z místa únosu odvezeny i s policejní eskortou v terénním automobilu, z něhož únosci později policistu vyhodili a ponechali si jeho zbraň. Ozbrojenců bylo údajně osm až deset.

Oblast je poměrně odlehlá

Podle čtvrteční informace listu Pakistan Times pákistánská policie na místo vyslala zásahové jednotky, aby po unesených pátraly a pokusily se je osvobodit. Informaci potvrdil i Šrol. "Na místo vyslali z Kvéty speciální policejní vyšetřovací tým," uvedl s tím, že oblast je ale dost odlehlá. "Na místo dorazí někdy v pozdní odpoledne," doplnil Šrol.

Agentura AP ale ve čtvrtek z Kvéty s odvoláním na mluvčího místních úřadů Abdala Kabduse oznámila, že únosci odvezli české turistky do sousedního Afghánistánu.

Íránsko-pákistánskou hranici české turistky překročily na přechodu Taftan, kudy prochází hlavní silnice spojující východoíránský Záhidán s Kvétou, správním střediskem provincie Balúčistán. Ozbrojenci mikrobus zastavili nedaleko obce Nok Kundí, která leží v okresu Čaghí asi 120 kilometrů od hranic.

Podle Šrola je česká strana v tuto chvíli v podstatě odkázána na pákistánskou pomoc. "Náš zastupitelský úřad okamžitě v takových případech vstupuje do jednání s tamními ministerstvy zahraničí a vnitra. Jsme ale odkázáni na jejich pomoc a asistenci," uvedl mluvčí.

Incident se podle Pakistan Times stal přesně na místě, kde před dvěma lety ozbrojenci unesli turistu z Francie. Propustili ho po měsíci, když zřejmě dostali výkupné. Totéž se v červenci 2011 stalo švýcarskému páru, který byl po vyplacení výkupného propuštěn o osm měsíců později.

Únosy jako lukrativní byznys

Méně štěstí měl britský pracovník Mezinárodního výboru Červeného kříže, který byl unesen v Kvétě v lednu 2012. O několik měsíců později bylo nedaleko města nalezeno jeho tělo bez hlavy. Na něm byl upevněn lístek s oznámením, že byl zabit, protože za něho výkupné nikdo zaplatit nechtěl.

Za únosy bývají odpovědní islamisté napojení na Tálibán a teroristickou síť Al-Káida, ale i místní separatisté nebo zločinecké gangy. Únosy nejen cizinců, ale i místních obyvatel jsou v regionu podobně jako v severní Africe a na Blízkém východě považovány za lukrativní byznys, pokud pachatele nevedou teroristické či politické důvody.

České ministerstvo zahraničí dlouhodobě vybízí české občany, aby do Pákistánu a zejména do příhraničních regionů, jako je Balúčistán, jezdili jen se zvýšenou opatrností. Zatím není jasné, zda po únosu českých turistek naléhavost doporučení nezvýrazní.

 

Právě se děje

Další zprávy