Šalamounovy ostrovy zasáhla tsunami, sčítají mrtvé

Zahraničí Simona Holecová, Zahraničí
6. 2. 2013 9:21
Metr vysoká vlna se vzedmula po zemětřesení o síle osmi stupňů Richterovy škály
Výstraha Pacifického centra pro včasné varování před tsunami
Výstraha Pacifického centra pro včasné varování před tsunami | Foto: Reuters

* Situaci sledujeme, zprávu průběžně aktualizujeme

Sydney - Několik ostrovních států v jižním Pacifiku zasáhla tsunami. Ničivá vlna se vytvořila po silném zemětřesení, jehož epicentrum leželo východně od Šalamounových ostrovů.

První zprávy z oblasti popisují zničené domy a zraněné lidi. Lékaři na ostrově Nendo potvrdili stanici BBC pět obětí. Tamní úřady hlásí, že na seznamech jsou ještě další pohřešovaní.

Nepříliš vysoká vlna

Tsunami byla metr až dva vysoká. Pro srovnání: Při ničivém úderu v roce 2004, který připravil v jihovýchodní Asii o život přes 230 tisíc lidí, měřila vlna i patnáct metrů.

Zemětřesení oblast zasáhlo v 1:12 GMT. Agentura Reuters uvedla, že se epicentrum nacházelo v hloubce 28,7 kilometru - necelých 350 kilometrů od města Kirakira na Šalamounových ostrovech.

Odtud přicházejí zprávy o zraněných a desítkách poškozených domů.

Útěk do kopců

Policejní komisař John Lansley ze Šalamounových ostrovů řekl BBC, že v tuto chvíli ví o čtyřech pohřešovaných. "Je předpoklad, že mohli být zabiti," uvedl.

Foto: Aktuálně.cz

Se stejnou stanicí se spojila Irene Scottová z rádia Power FM na Šalamounových ostrovech: "Jakmile jsme pocítili zemětřesení, většina lidí se přestěhovala do vyšších poloh... Zatím, co víme, nemocnice ošetřuje drobná zranění včetně zlomených kostí."

Nemocnice ve městě Lata  na ostrově Nendo, který patří k jižnímu řetězci ostrůvků známých jako Santa Cruz, potvrdila pět obětí. Při úderu vlny měl přijít o život chlapec a čtyři starší osoby.

Tsunami tu napáchala největší škody na západním pobřeží. Dosáhla výšky metr a půl.

"Vlna šla asi pět set metrů do vnitrozemí. Bylo mi řečeno, že tři vesnice byly v podstatě zcela zničené," uvedl tiskový mluvčí ministerského předsedy Robert Igora. "Zatím nevíme přesně, jak jsou škody velké, všichni jsme se evakuovali do kopců. I pro záchranáře a úředníky nebylo bezpečné vrátit se hned na pobřeží."

Přílivová vlna měla dosáhnout až k terminálu letiště. Záchranáři v tuto chvíli pracují na tom, aby letiště zprovoznili a mohli vysílat vzdušnou podporu.

Pacifický systém včasného varování před tsunami vydal výstrahu i pro Vanuatu, Nauru, Papuu Novou Guineu, Tuvalu, Novou Kaledonii, Fidži, Kiribati a ostrovy Wallis a Futuna.

V tuto chvíli již byla výstraha stažena. "Hrozba pominula, i když v pobřežních oblastech mohou být zaznamenány malé změny hladiny moře," stojí v oznámení.

 

Právě se děje

Další zprávy