Čekejte jaderný úder, varují Indy úřady. Neví se proč

Petr Jemelka Petr Jemelka
23. 1. 2013 5:45
Obyvatelé Kašmíru mají začít budovat protiatomové kryty
Sovětská balistická střela R-12 Dvina. Rozmístění těchto zbraní na Kubě vyvolalo tzv. karibskou krizi. Ilustrační foto.
Sovětská balistická střela R-12 Dvina. Rozmístění těchto zbraní na Kubě vyvolalo tzv. karibskou krizi. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Šrínagar - Indické úřady v Kašmíru vyzvaly obyvatele, aby se připravili na možnou jadernou válku, začali budovat podzemní bunkry a shromáždili v nich dostatek jídla a vody na dva týdny.

Před možnou nukleární válkou indické úřady varovaly, aniž by vysvětlily proč.

Kašmír je sporné území, rozdělené pod správu Indie, Pákistánu a Číny. Právě vztahy mezi Indií a Pákistánem jsou dlouhodobě napjaté, přičemž obě země vlastní jaderný arzenál.

 

Varování otiskla kašmírská policie v místním listu Greater Kashmir. Vyzývá v něm, aby si lidé pod obydlími vybudovali kryty vybavené toaletami, v nichž celá rodina přečká dva týdny. Pokud to není možné, radí strážci zákona postavit bunkry na zahradách.

Mají být vybaveny svíčkami, rádiem na baterky, nekazícím se jídlem a dostatkem pitné vody. Policisté navíc varují obyvatele, aby do svých krytů nepouštěli lidi kontaminované radiací. Po útoku by také měli počítat s dezorientací, protože "tlaková vlna může odnést některé orientační body".

Tak málem začala třetí světová válka:

Výzva obyvatelům pak pokračuje radami, jak minimalizovat následky biologického či chemického útoku. Proč si mají lidé budovat protiatomové kryty, policie agentuře AP vysvětlit nechtěla. Zástupce generálního ředitele civilní ochrany v Kašmíru Mubarak Ganai ale řekl australské agentuře AAP, že jde o běžné bezpečnostní cvičení.

Varování nicméně přichází nedlouho poté, co bylo na hranici mezi indickým a pákistánským Kašmírem 17. ledna po desetidenních přeshraničních přestřelkách uzavřeno příměří.

 

Právě se děje

Další zprávy