Zatkněte premiéra-korupčníka, nařídil pákistánský soud

Zahraničí Zahraničí
15. 1. 2013 12:37
Rádža Parvíz Ašraf měl brát coby ministr úplatky
Muslim demonstrators are seen through a flag as they shout anti-U.S. slogans during a protest against a film they consider blasphemous to Islam, in the southern Indian city of Chennai September 18, 2012. REUTERS/Babu (INDIA - Tags: CIVIL UNREST RELIGION) Published: Zář. 18, 2012, 2:23 odp.
Muslim demonstrators are seen through a flag as they shout anti-U.S. slogans during a protest against a film they consider blasphemous to Islam, in the southern Indian city of Chennai September 18, 2012. REUTERS/Babu (INDIA - Tags: CIVIL UNREST RELIGION) Published: Zář. 18, 2012, 2:23 odp. | Foto: Reuters

Islámábád - Pákistán nemá v poslední době štěstí na premiéry.

Júsuf Ráza Gílání musel funkci loni v červnu opustit nedobrovolně pro údajnou nezpůsobilost. A nyní Nejvyšší soud pro změnu nařídil zatknout Rádžu Parvíze Ašrafa.

Zemi tak zřejmě čeká další období politického chaosu.

Soud Gíláního nástupce ve funkci viní společně s dalšími 15 lidmi z korupce, napsala agentura Reuters.

Ašraf se jí měl dopustit v roce 2010, kdy zastával post ministra vodních zdrojů a energetiky. Podle soudu bral úplatky v souvislosti s nelegálními soukromými energetickými projekty.

Premiérův poradce Fuád Čaudhrí rozhodnutí soudu kritizoval a označil ho za protiústavní.

Stop korupčníkům, zní metropolí

Příkaz k zatčení totiž přichází v době, kdy v metropoli Islámábádu žádají tisíce lidí demisi vlády. Svolal je vlivný duchovní Muhammad Tahir Kadrí, který je podle agentury Reuters podporován armádou.

Umírněný islámský vůdce žil dlouhá léta v Kanadě a do Pákistánu se vrátil teprve v prosinci, připomíná ČTK. Svými plamennými vystoupeními, v nichž obviňoval vládu z korupce, získal v domovském Láhauru tisíce přívrženců.

Mezi Kadrího stoupenci duchovního jsou hlavně zástupci střední třídy, včetně učitelů, úředníků a studentů. Právě oni nejvíce pociťují zvyšování cen a neschopnost vlády bojovat s nezaměstnaností, nefunkčním školstvím a korupcí.

 

Právě se děje

Další zprávy