Pan Google chce psát dějiny. Otevřete web, vyzval KLDR

Zahraničí Michal Žák Zahraničí, Michal Žák
10. 1. 2013 13:53
Virtuální izolace ovlivňuje život Severokorejců, míní Eric Schmidt
Zpátky do minulosti. Šéf Googlu Eric Schmidt a exguvernér Nového Mexika Bill Richardson během návštěvy Korejského počítačového střediska v Pchjongjangu.
Zpátky do minulosti. Šéf Googlu Eric Schmidt a exguvernér Nového Mexika Bill Richardson během návštěvy Korejského počítačového střediska v Pchjongjangu. | Foto: Reuters

Pchjongjang - Pokud nechce KLDR zůstat ekonomicky pozadu, měla by ukončit svoji izolaci a umožnit obyvatelům přístup k internetu.

Takové je poselství šéfa Googlu Erica Schmidta po návštěvě Severní Koreje, kam zamířil nejen s dcerou Sophií, ale i s ředitelem koncepčního centra Google Ideas Jaredem Cohenem a exguvernérem Nového Mexika Billem Richardsonem.

"Cestu do KLDR jsme si užili," prohlásil Schmidt před odletem z Pchjongjangu do Pekingu s tím, že návštěva byla přínosná. "Měli jsme dobrou příležitost hovořit o expanzi internetu a mobilních telefonů."

V době, kdy je svět stále propojenější, podle něj "virtuální izolace" ovlivňuje reálný život Severokorejců i jejich ekonomiku.

Přístup na celosvětovou počítačovou síť je totiž výsadou velmi úzké skupiny prominentů. Nejrozšířenější je místní obdoba internetu, ale i ta je určena jen zhruba 100 tisícům vyvolených, což je zlomek z celkového počtu 24 milionů Severokorejců.

Kontroverzní raketové testy:

Kritika ze všech stran

Poklona Kimům?

O návštěvě informovala i severokorejská tisková agentura KCNA. "Delegace americké Google Corp., vedená bývalým guvernérem Nového Mexika Billem Richardsonem, ve středu navštívila Sluneční palác Kumsusan, aby zde vzdala hold generalissimům Kim Ir-senovi a Kim Čong-ilovi," napsala ve svém servisu. Zapsali se údajně i do návštěvní knihy.

Richardson agentuře AP řekl, že cestu pojal jako "soukromou humanitární misi". Její hlavní cíl - setkání s Američanem korejského původu Kennethem Baem, jehož režim zadržuje od loňského prosince - se mu ale nepodařilo splnit.

Podle vlastních slov tak alespoň na severokorejské představitele apeloval, aby dodržovali moratorium na jaderné testy a zkoušky balistických střel.

Samotné špičky KLDR se ale s dvojicí Američanů nesešly. Jak poznamenává CNN, tím nejvýše postaveným členem skupiny Severokorejců byl jen jeden náměstek ministra.

Cesta do nejizolovanějšího státu světa byla přesto široce kritizovaná, a to i americkým ministerstvem zahraničí.

"Otevřeně říkáme, že načasování návštěvy není nejlepší, ale jde o soukromé osoby, které činí svá vlastní rozhodnutí," řekla minulý týden Victoria Nulandová, mluvčí šéfky diplomacie Hillary Clintonové. "Náš pohled na věc je jim dobře znám," dodala.

Google tvoří dějiny

Představitelů gigantu ze Silicon Valley se částečně zastává alespoň agentura Reuters. Podle ní totiž Googlu nejde upřít, že "nepřímo pomáhá tvořit dějiny".

V této souvislosti zmiňuje především satelitní mapy Google Earth. "Možná je tím posledním, co by chtěl Schmidt svým hostitelům ukázat," napsala o populární službě, která "z ptačí perspektivy odkrývá spoustu věcí, jež by tajnůstkářka Severní Korea ráda skryla".

Právě jejím prostřednictvím totiž aktivisté zmapovali síť desítek pracovních táborů, kde komunistická dynastie Kimů vězní na 250 tisíc politických vězňů a jejich rodin.

 

Právě se děje

Další zprávy