Nový rok přivítá v Dubaji Česká filharmonie

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
31. 12. 2012 16:29
Nový Zéland a Austrálie už vstoupily do roku 2013
Foto: Reuters

Sydney/Peking/Berlín/New York - Australské Sydney, které má oproti Středoevropanům desetihodinový náskok, odstartovalo vlnu oslňujících ohňostrojů, jež přes Soul, Londýn, Moskvu či Rio de Janeiro vítají nový rok 2013.

Ke globální pyrotechnické show se vůbec poprvé připojí dlouho izolovaný Rangún, napsala agentura AFP. V Dubaji ohňostroj živě doprovodí Pražský filharmonický orchestr.

Nejen první, ale nejlepší

Jako první v jedenáct hodin dopoledne středoevropského času oslavili příchod roku 2013 lidé na Samoe a na Liniových ostrovech jižně od Havaje. O hodinu později vyvrcholil Silvestr také na Novém Zélandu. V Aucklandu rok 2013 otevřel ohňostroj z budovy Sky Tower, což je nejvyšší stavba v zemi.

Ve 14:00 SEČ odbila půlnoc v Sydney, kde na tradiční ohňostroj čekal asi milion lidí. Zdejší silvestrovský ohňostroj byl jedním z největších, které se dnes po celém světě odpálí. Pyrotechnici v přístavu instalovali přes sedm tun rachejtlí a světlic celkem za 6,6 milionů australských dolarů (přes 130 milionů korun). Slavnostně ho spustila zpěvačka Kylie Minogue.

Prvni vteřiny nového roku v Sydney.
Prvni vteřiny nového roku v Sydney. | Foto: Reuters

"Novoroční oslavy v Sydney jsou světově proslulé a dostanou se k miliardám lidí. Nejen proto, že pořádáme první velkou show roku 2013, ale také proto, že je nejlepší," řekl starosta města Clover Moore. Lidé na pobřeží sledovali, jak k nebi letí sedm tun ohňostrojů včetně petard odpalovaných z vodních skútrů.

Letos mají oslavy i interaktivní charakter; jejich účastníci si do chytrých telefonů mohli stáhnout aplikaci, která jim zbarví monitor. Když je pak zvednou nad hlavu, vytvoří podél pobřeží vlastní světelnou show.

Přípravy na půlnoc nyní vrcholí v Asii - příchod Nového roku v 16:00 SEČ slaví v Tokiu a o hodinu později také v Pekingu.

24 tun petard v Riu

Ohňostroje ozáří řeku Temži v Londýně, moskevské Rudé náměstí a Kreml, hongkongský přístav Victoria, stejně jako centrum malajsijského Kuala Lumpuru, tchajwanského Tchaj-peje, švédského Stockholmu, nizozemského Amsterdamu a měst po celé Číně.

V New Yorku budou lidé slavit příchod nového roku tradičně spouštěnou obří koulí nad náměstím Times Square, kde se jihokorejská internetová senzace a popová hvězda, rapper Psy, připojí k celé škále amerických hvězd.

V brazilském Riu slíbily úřady šestnáctiminutový ohňostroj se 24 tunami petard naproti pláži Copacabana a ohnivá show uzavře také obří párty u berlínské Braniborské brány, kde budou vystupovat Pet Shop Boys, Bonnie Tylerová či Blue.

Zapsat se mezi místa s proslulými novoročními oslavami se snaží i Dubaj, kde je v plánu rozmařilé galapředstavení v nejvyšší budově emirátu, mrakodrapu Burdž Chalífa. Věž vysokou 828 metrů obklopí ohňostroj doprovázený hudbou, kterou živě zahraje Pražský filharmonický orchestr.

Paříž bez ohňostrojů

Naopak v Paříži úřady připomněly, že veškeré ohňostroje jsou oficiálně zakázány po celou noc. Dav, který se k oslavám sejde na Champs-Elysées a kolem Eiffelovy věže, se proto bude muset obejít bez nich.

Tak se svět loučí s rokem 2012 a vítá rok 2013:

Asi 50 tisíc lidí by se mělo podle očekávání sejít u uctívané zlaté pagody Švedagon v Rangúnu, aby mohli sledovat první společné veřejné odpočítávání příchodu nového roku a ohňostroj.

To je považováno za další známku reforem a otevírání se Barmy, která byla po celá desetiletí izolovaná od světa vojenskou juntou.

Jihokorejský Soul uvítá rok 2013 rituálním zvoněním na bronzový zvon z 15. století, který v souladu s dávnou tradicí odbije 33 úderů. V dalších částech města se budou pořádat ohňostroje, koncerty a pouliční oslavy.

 

Právě se děje

Další zprávy