Šesti Indům hrozí po smrti znásilněné studentky provaz

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
30. 12. 2012 14:22
Třiadvacetiletá dívka po dvou týdnech podlehla zraněním utrpěným při sexuálním útoku
Foto: Reuters

Dillí - Šestici Indů, kteří před čtrnácti dny brutálně znásilnili v hlavním městě země třiadvacetiletou studentku medicíny vracející se s přítelem autobusem z večerní návštěvy kina, hrozí trest smrti.

Podle mluvčího policie v indické metropoli Dillí Radžána Bhagháta se úřady budou snažit dostat pachatele útoku, jenž v celé zemi vyvolal mimořádné pobouření, co nejrychleji před soud. Obviněni budou přitom z vraždy. Mezi šesticí je i řidič autobusu. Pokud nad nimi bude vynesen hrdelní trest, jak požaduje veřejnost, znamená to podle indických zákonů, že budou oběšeni.

Studentku, která v sobotu po dvou týdnech boje o život podlehla svým zraněním v singapurské nemocnici, v neděli dopoledne pohřbili v souladu s hindskými zvyky, tedy zpopelněním.

Rakev s jejím mrtvým tělem přiletěla do Dillí vládním speciálem v sobotu před půlnocí středoevropského času a rodina jej krátce poté nechala zpopelnit. V Dillí a dalších městech policie očekává další protesty a smuteční akce.

Třiadvacetiletá žena se v Indii stala symbolem neutěšené situace žen, jež často čelí násilným útokům, aniž by jejich pachatelé byli potrestáni. Surovost činu, který se odehrál 16. prosince, vyhnala tisíce lidí do ulic a nakonec donutila k akci i vysoké indické politiky, kteří tuto událost dlouho přehlíželi.

Premiér Manmohan Singh se přesto snažil tišit zjitřené emoce s tím, že by se Indie měla v prvé řadě pokusit vyvodit z celého incidentu ponaučení, aby se podobné brutální činy již neopakovaly.

Úřady nezvěřejnily jméno ani fotografii oběti a stejně postupují v případě dívčina přítele, který byl při útoku rovněž těžce zraněn. Znásilněné studentce nezachránili nakonec život ani specialisté z jednotky intentivní péče v Singapurské nemocnici.

Květiny v ulicích

Při přistání letounu s rakví, kterou doprovázeli i dívčiny rodiče a bratři, byli na letišti v Dillí přední představitelé státu včetně Singha a šéfky vládního Indického národního kongresu Sonii Gándhíové. Automobil pak mrtvou ženu převezl do její domovské čtvrti, kde se rodina za přísných bezpečnostních opatření zúčastnila soukromého pohřebního obřadu v krematoriu.

Už v sobotu, krátce po oznámení úmrtí, vyšly v Indii do ulic tisíce lidí. Ačkoli policie očekávala násilné střety podobné těm, které se odehrávaly před Vánocemi, nakonec měly akce spíše vzpomínkový a smuteční charakter. Obyvatelé Dillí pokládali na ulicích květiny a zapalovali svíčky. Přesto je dnes dál uzavřena vládní čtvrť v centru města a posílené hlídky policie dohlížejí na pořádek.

Železné tyče pohnuly Pan Ki-munem

Ke kondolencím indických politiků se v noci na neděli přidal generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Ten vyjádřil svou hlubokou soustrast pozůstalým a uvedl, že "násilí proti ženám by se nikdy nemělo trpět, omlouvat a tolerovat".

Útok na mladou ženu, studentku medicíny, se odehrál v jedoucím autobuse, kde ji skupina mužů zbila železnými tyčemi a znásilnila. Dívka cestovala se svým přítelem, také jeho násilníci zbili. Policie po činu zatkla šestici podezřelých, v sobotu k obvinění ze znásilnění přidala taktéž obvinění z vraždy.

Případ nutí indickou vládu k debatě o mimořádném trestu. Nejvyšší sazbou pro pachatele znásilnění je nyní doživotí. Ministr vnitra Šinde už ale hovořil o možnosti tvrdšího trestu v mimořádně brutálních případech. Úřady také zvažují, jak lépe ochránit ženy a pomoci obětem násilí. Chtějí zavést speciální policejní linku, kam se mohou napadené ženy obracet. Hovoří se také o posílení policejních hlídek.

 

Právě se děje

Další zprávy