Mladý syn zavražděné premiérky Bhuttové jde do boje

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
27. 12. 2012 22:11
Bilavál Bhutto Zardárí chce budovat demokracii stejně jako expremiérka
Zavražděná expremiérka Benazír Bhuttová.
Zavražděná expremiérka Benazír Bhuttová. | Foto: Reuters

Islámábád - Syn zavražděné pákistánské expremiérky Benazir Bhuttové, Bilavál Bhutto Zardárí, vstoupil do aktivní politiky. Stalo se tak přesně v den pátého výročí od atentátu na jeho matku.

Zardárí je již pět let formálním předsedou Pákistánské lidové strany (PPP). Ve čtvrtek ho ale Pákistánci poprvé slyšeli mluvit v přímém přenosu.

Ve svém prvním velkém politickém projevu Zardárí před stovkami stoupenců strany prohlásil, že jeho cílem je zajistit demokracii a mír v zemi a bojovat proti islámskému fundamentalismu.

Jeho matka podle něj obětovala svůj život za demokracii. "Jsem dědicem mučednice," prohlásil Bilavál a vyčetl soudům v zemi údajnou liknavost při pronásledování vrahů jeho matky.

Podporu mu vyslovil současný premiér Rádža Parvíz Ašraf. Řekl, že Bilavál prokáže, že bude zásadním milníkem pro demokracii a politiku v Pákistánu.

Podle zpravodaje BBC se očekává, že vliv Bilavála Zardárího ve straně v příštích měsících poroste. Zároveň ale upozorňuje na to, že bude ještě nějakou dobu trvat, než se vymaní ze stínu svého otce - pákistánského prezidenta Ásifa Alího Zardárího.

Ten je i nadále faktickým šéfem strany. Čtyřiadvacetiletý mladík navíc nemůže kandidovat v parlamentních volbách plánovaných na jaro příštího roku. Věkové hranice 25 let pro vstup do parlamentu dosáhne až v září 2013.

Ásif Alí Zardárí prohlásil, že jeho syn dokončil studia na Oxfordské univerzitě v Británii, čímž naplnil tradici po svých předcích. Studovala tam i Bilaválova matka a také dědeček Zulfikar Alí Bhutto, který byl pákistánským prezidentem a premiérem v 70. letech minulého století.

Bhuttová, která byla zavražděna jen několik týdnů po svém návratu z exilu při sebevražedném bombovém atentátu 27. prosince 2007 na předvolebním mítinku v Rávalpindí, proslula jako první premiérka muslimské země a nejmladší žena v této funkci na světě.

Vládě předsedala v letech 1988 až 1990 a 1993 až 1996. V roce 1999 byla kvůli údajné korupci v nepřítomnosti odsouzena. Z její smrti byla obviněna dvojice vysokých činitelů policie a pět členů hnutí Tálibán.

Zatímco pro miliony svých obdivovatelů představovala charismatická intelektuálka z bohaté rodiny a s prestižním vzděláním naději, pro odpůrce převážně z řad islamistických radikálů byla nenáviděným nepřítelem.

Její návrat z londýnského exilu, z něhož vedla opoziční PPP, provázela již od počátku řada násilností. První pokus o atentát ještě Bhuttová přežila, druhý již nikoliv.

 

Právě se děje

Další zprávy