Severní Korea odpálila raketu dlouhého doletu

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
12. 12. 2012 8:51
Režim tvrdí, že start byl úspěšný a raketa vynesla na oběžnou dráhu družici
Jihokorejci sledují na velké obrazovce záznam startu severokorejské rakety.
Jihokorejci sledují na velké obrazovce záznam startu severokorejské rakety. | Foto: Reuters

Pchjongjang - Severní Korea odpálila před desátou dopoledne místního času (ve dvě hodiny v noci středoevropského) raketu dlouhého doletu.

O dvě hodiny později start oficiálně potvrdila a uvedla, že start byl úspěšný a raketa vynesla na oběžnou dráhu kolem Země družici, jak bylo plánováno. Pchjongjang tak vyvrátil zvěsti o technických problémech a demontáži střely.

Start zaznamenaly také systémy severoamerického velitelství protivzdušné a kosmické obrany a podle prvních známek Američané prohlášení Korejců potvrzují.

Raketu systémy sledovaly při letu jižním směrem. První stupeň z ní odpadl nad Žlutým mořem, druhý nad Filipínským mořem. "V žádném okamžiku nepředstavovala ani raketa, ani odpadávající stupně ohrožení pro Severní Ameriku," uvedlo velitelství.

O testu severokorejské rakety se v poslední době hovořilo opakovaně. KLDR chtěla, aby třístupňová raketa ze základny u města Sinuidžu na severozápadě země odstartovala do 29. prosince. V úterý však zahraniční agentury spekulovaly o technických problémech. Proto byl středeční start poměrně překvapivý.

Porada v Soulu

OSN, Spojené státy a Jižní Korea Pchjongjang obviňují, že pod rouškou vynesení družice na orbit testuje raketové technologie pro mezikontinentální balistické střely.

Moderátorka předčítá zprávu o úspěšném pokusu.
Moderátorka předčítá zprávu o úspěšném pokusu. | Foto: Reuters

Bílý dům označil odpálení severokorejské rakety dlouhého doletu za "velmi provokativní čin, který ohrožuje bezpečnost v regionu". Rusko nad severokorejským počinem vyjádřilo "hluboké politování". Podle ruského ministerstva zahraničí KLDR porušila rezoluci Rady bezpečnosti OSN.

Jihokorejský prezident I Mjong-bak svolal mimořádnou bezpečnostní poradu. Stejně reagovalo i Japonsko, nad jehož územím (ostrovem Okinawa) raketa přeletěla. Tokio poté vyzvalo ke svolání schůzky Rady bezpečnosti OSN, která se má za zavřenými dveřmi uskutečnit ještě ve středu. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun už v prvním v prohlášení stejně jako Rusové uvedl, že raketový test je jasným porušením rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Odpálení rakety Severní Koreou odsoudila také Čína, podle níž by Pchjongjang "měl respektovat" rezoluce OSN, jež mu zakazují odpalování balistických střel. "Všechny zúčastněné strany by si měly zachovat chladnou hlavu a zdržet se přilévání oleje do ohně, aby situace zůstala pod kontrolou," napsala tisková agentura Nová Čína.

Japonská vláda uvedla před očekávaným severokorejským pokusem armádu a protiraketový systém Patriot do bojové pohotovosti a hrozila, že raketu sestřelí. Zatím není jasné, proč se tak nestalo.

Start rakety nepochybně dál vyostří napětí na Korejském poloostrově. Jižní a Severní Korea zůstávají technicky ve válce, protože jejich ozbrojený konflikt v letech 1950 až 1953 skončil jen podpisem příměří, nikoli mírové dohody. USA mají v Jižní Koreji rozmístěno téměř 30 000 vojáků, desítky tisíc dalších jsou v nedalekém Japonsku.

Pátý pokus

Raketové testy jsou považovány za klíčové pro pokrok severokorejských jaderných ambicí. Předpokládá se, že KLDR má jen hrstku primitivních jaderných bomb, ale zatím podle expertů Pchjongjang není schopný umístit je na střely, které by dokázaly zasáhnout stanovený cíl.

Načasování startu rakety není podle světových agentur náhodné. Kromě toho, že se blíží první výročí úmrtí bývalého diktátora Kim Čong-ila (17. prosince), budou za několik dní prezidentské volby v sousední Jižní Koreji.

Středeční start byl celkově pátým pokusem Pchjongjangu odpálit raketu dlouhého doletu od roku 1998, kdy KLDR poslala raketu nad Japonsko. Za vlády nového vůdce Kim Čong-una (syna Kim čong-ila) se o start rakety pokusil severokorejský režim už letos v dubnu. Raketa se však rozpadla krátce po startu.

Severní Korea má už za sebou také dva podzemní jaderné výbuchy. O tom prvním z října 2006 někteří experti podle analýzy otřesů tvrdí, že se nezdařil. Druhý a zatím poslední výbuch následoval v roce 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy