Stíhačka prvně přistála, šéf projektu radostí zemřel

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
27. 11. 2012 10:40
Čína úspěšně otestovala přistání letounu J-15 na své první letadlové lodi
Liao-ning - první čínská letadlová loď kotví v přístavu Dalian.
Liao-ning - první čínská letadlová loď kotví v přístavu Dalian. | Foto: Reuters

Peking - Čínské vojenské letectvo uskutečnilo historicky první přistání stíhačky na letadlové lodi.

Dosedl na ni nejmodernější stroj J-15 čínské výroby, který je podle agentury Nová Čína schopen nést přesně naváděné bomby a rakety, jež dokážou zasáhnout cíle na moři, na pevnině i ve vzduchu.

Jak ale doplnila další čínská média, měl úspěšný test vojenské techniky tragickou dohru.

Jedenapadesátiletý vysoce postavený inženýr Luo Jüan, který na program vývoje letounů J-15 dohlížel, krátce po zhlédnutí úspěšného přistání podlehl infarktu.

První letadlová loď říše středu Liao-ning vznikla úpravou staré sovětské letadlové lodi Varjag. Tu Peking koupil před 14 lety od Ukrajiny.

Plavidlo, nově pojmenované po jedné z čínských provincií, vyplulo v době nových sporů s Japonskem a dalšími východoasijskými zeměmi o území ve Východočínském a Jihočínském moři, která jsou strategickými vodními cestami i předpokládanou bohatou zásobárnou nerostných surovin.

Obrazem: tak se z ruského veterána stala čínská chlouba:

Stres je nejčastější příčinou smrti čínských akademiků

Inženýra, jenž se nevzpamatoval z návalu emocí, média označila za národního hrdinu. Státní televize AP je to nebývalá pocta pro dosud neznámého vědce, což svědčí o obrovské prestiži zmíněného zbrojního programu.

Čínští akademici, kteří se podílejí na klíčových vládních projektech, jsou podle AP pod nesmírným tlakem a stres je také u čínských intelektuálů jednou z nejčastějších příčin smrti.

Čína investuje do svého námořnictva množství peněz, podle nezávislých expertů nicméně potrvá ještě několik let, než se Pekingu podaří vytvořit plně funkční operační skupinu s letadlovou lodí a doprovodnými plavidly.

 

Právě se děje

Další zprávy