Obezita je v Japonsku nelegální, hrozí za ní vyhazov

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
22. 11. 2012 17:18
Kdo je příliš tlustý, musí počítat s předvoláním od nadřízeného

Tokio - Nazývejme ho Taró. Je to elegantní padesátník. Před několika týdny dostal e-mail oznamující, že objem jeho pasu dosahuje 86 centimetrů, a kvůli jedinému centimetru se tak ocitl za hranicí zákona.

V AFP.

Od roku 2008 musejí teoreticky všechny podniky a úřady měřit objem pasu svých zaměstnanců ve věku od 40 do 74 let, a to při každoroční lékařské prohlídce. 

Povoleno je maximálně 85 centimetrů u mužů a 90 centimetrů u žen.

Taróvi bylo v e-mailu doporučeno, aby více sportoval, jedl zdravě a vůbec si osvojil zdravý životní styl. Zároveň byl varován, že nesníží-li se do příští lékařské prohlídky objem jeho pasu o onen nadbytečný centimetr, předvolá si jej vedení podniku.

Cílem zákona je snížit rostoucí počty diabetiků, osob se srdečními a cévními onemocněními, s vysokým cholesterolem a krevním tlakem a v konečném důsledku snížit výdaje na zdravotnictví.

Japonsko je ale paradoxně poslední zemí, kde je třeba zákona proti obezitě: podle Světové zdravotnické organizace (WHO) patří Japonci spolu s Korejci k nejméně tlustým národům na světě.

Nejvíc tloustnou mladíci

Nicméně podle nedávné studie ministerstva zdravotnictví lidí s nadváhou v Japonsku v posledních 15 let přibývá. Tloustnou zejména mladí muži.

V roce 1997 bylo obézních 23,3 procenta Japonců starších dvaceti let, zatímco v roce 2007 už 30,4 procenta. U žen je tato tendence spíše stabilní, podíl obézních žen se stále pohybuje kolem 20 procent.

Tlak je vyvíjen především na podniky: cílem vytyčeným v roce 2008 je, aby během čtyř let snížily počet zaměstnanců s nadváhou o deset procent a do roku 2015 o 25 procent, jinak jim hrozí pokuty.

Obrazem: Tak vypadá "letní tábor" japonských sumo:

V poslední době se však zdá, že objem pasu nebude nedotknutelným kritériem. "Diskutujeme o nových normách, protože se podle nedávného průzkumu ukázalo, že vztah mezi tloušťkou a kardiovaskulárními nemocemi není tak jednoznačný," uvedl jeden z představitelů ministerstva zdravotnictví.

Japonce ničí americké zbraně hromadného trávení

Doktor Hirojuki Hajaši, od roku 2005 majitel kliniky léčící obezitu v Tokiu, si mne ruce: jeho zařízení přijímá 600 pacientů měsíčně, především ženy.

Fast food chutná všem. I Japoncům.
Fast food chutná všem. I Japoncům. | Foto: Reuters

"Ano, nadváha je stále častější," konstatuje lékař. Podle něho to začalo po druhé světové válce, s příchodem Američanů a jejich "zbraněmi masového trávení", hamburgery a slazenými nápoji.

Má pravdu. Právě na jihojaponském ostrově Okinawa, kde je obrovská americká základna, je nejvíce lidí s nadváhou.

Jak však vysvětlit, že přes obrovské množství potravy, které zkonzumují, pivo a další kaloricky vydatné nápoje, které se prodávají na každém rohu, zůstává většina Japonců dosud štíhlá?

Podle dietetiků je to tím, že jedí hodně ryby a rýži a zelený čaj jim pomáhá spalovat tuky. Přispívá k tomu i používání hůlek místo příborů, takže Japonci jedí pomalu a dříve mají pocit sytosti.

 

Právě se děje

Další zprávy