Vzkaz Americe: Nepromrhejte peníze jako my po tsunami

Petr Jemelka Petr Jemelka
31. 10. 2012 13:57
Z peněz na obnovu země Japonci platili lov velryb nebo kampaň za nejvyšší budovu
Japonsko po tsunami
Japonsko po tsunami | Foto: Reuters

Tokio - Spojené státy se začínají pomalu vzpamatovávat ze zničujícího úderu superbouře Sandy.

Prezident Barack Obama už vyzval federální úřady, aby se vyvarovaly zbytečné byrokracie a poskytly veškerou pomoc co nejrychleji.

Zkušenosti z Japonska, které loni v březnu zdevastovala tsunami, ale ukazují, že je jistá opatrnost na místě.

Japonci totiž dokončili audit, jenž ukázal, že značná část prostředků z balíčku 150 miliard dolarů posloužila k úplně jiným účelům než na postkatastrofickou pomoc.

Například na kampaň za výstavbu nejvyšší budovy v Japonsku nebo "výzkum velryb". Výzkum velryb je přitom podle jeho kritiků jen eufemismus pro jejich lovení. Podivné využití peněz mimořádné vládní pomoci představitelé samosprávy auditorům vysvětlují snahou oživit ochromenou ekonomiku.

Osmnáct měsíců po nejhorší poválečné katastrofě se přitom na 325 tisíc Japonců stále nemůže vrátit domů, upozorňuje BBC. V některých oblastech dokonce není po jakékoliv obnově ani stopy.

Obrazem Japonsko rok po tsunami:

Místostarosta malého přístavu Rikuzentakata Takaši Kubota prozradil agentuře AP, že ve zničeném centru jeho městečka "dosud nepostavili jediný nový barák".

"Za uplynulých 19 měsíců se tady nic podstatného nezměnilo," postěžoval si AP.

Japonský premiér už na výsledky auditu reagoval slibem, že bude z pochybení vyvozena osobní odpovědnost.

"Způsob rozdělování finančních prostředků z rozpočtu na rekonstrukci byl podroben kritice z mnoha stran. Musíme jí bedlivě naslouchat, soustředit se na ty nejnutnější položky a striktně upozadit ty ostatní," prohlásil japonský ministerský předseda Jošihiko Noda.

 

Právě se děje

Další zprávy