Popsala zvěrstva páchaná Tálibánem. Za to měla zemřít

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
10. 10. 2012 10:16
14letá Malalaj Júsufzaiová je po operaci ve stabilizovaném stavu
Stav Malalaji Júsufzaiové je podle lékařů stabilizovaný.
Stav Malalaji Júsufzaiové je podle lékařů stabilizovaný. | Foto: Reuters

Péšavár - Operace čtrnáctileté aktivistky za ženská práva, kterou v úterý postřelil pákistánaký Tálibán, byla úspěšná. Dívka je ve stabilizovaném stavu.

Podle BBC o tom informovala nemocnice v Péšaváru.

Malalaj Júsufzaiová, která proslula svým odporem vůči Tálibánu a bojem za právo dívek na vzdělání, byla vážně zraněna na severozápadě Pákistánu.  

Útok se odehrál v údolí Svát, když se školačka spolu s dalšími dívkami vracela autobusem ze školy v nejvýznamnějším městě oblasti Mingoře.

 

Tálibán už dříve dívčinu kampaň za právo na vzdělání označil za "obscénní". "Je to nová kapitola obscénnosti a my musíme tuto kapitolu uzavřít," uvedl mluvčí Tálibánu Ahsanulláh Ahsan.

K útoku na dívku se Tálibán přiznal. Ozbrojenci se po Malalaj výslovně ptali a následně ji zasáhli do hlavy a do krku.

Dívka se proslavila už v 11 letech

Malalaj se proslavila díky svému deníku, který si začala vést v 11 letech a v němž popisovala život za vlády Tálibánu. Toto fundamentalistické hnutí získalo v roce 2009 kontrolu nad malebným údolím Svát a mimo jiné nařídilo uzavření dívčích škol v regionu.

Malalaj se proslavila díky svému deníku, který začala psát už v 11 letech.
Malalaj se proslavila díky svému deníku, který začala psát už v 11 letech. | Foto: Reuters

Malalaj psala deník pod pseudonymem a její zápisky zveřejňoval zpravodajský server BBC v urdštině. Popisovala útrapy místních obyvatel ze strany ozbrojenců.

Pákistánská armáda později Tálibán z údolí vytlačila a Malalaj získala nejvyšší státní civilní ocenění za hrdinství. Byla také nominována na mezinárodní mírovou cenu pro dětské aktivisty. Zároveň se ale stala terčem výhrůžek.

Loni při rozhovoru pro BBC vzpomínala, jak se "dívky bály, že jim členové Tálibánu zohyzdí tváře kyselinou nebo je unesou". "Některé z nás proto tenkrát chodily do školy v obyčejných šatech, a ne ve školních uniformách, a předstíraly, že nejsou studentky. Učebnice jsme schovávaly pod šátky," řekla.

Svěřila se také, že až vyroste, chce studovat právo a vstoupit do politiky. "Sním o zemi, kde zvítězí vzdělání," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy