USA zaútočily v Pákistánu, zabily 12 údajných radikálů

ČTK ČTK
23. 7. 2012 23:58
Američané použili v boji proti islámským ozbrojencům bezpilotní letoun
Bezpilotní letadlo USA (ilustrační foto)
Bezpilotní letadlo USA (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Islámábád - Při útoku amerického bezpilotního letounu bylo v pondělí v Pákistánu zabito nejméně 12 mužů podezřelých z příslušnosti k islámským ozbrojencům. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na pákistánské zpravodajské činitele.

Terčem útoku byl tábor vlivného vojenského velitele na kmenovém území Severní Vazíristán u pákistánsko-afghánské hranice. Není ale jasné, jestli Sádik Núr byl v táboře v době, kdy toto místo zasáhlo několik střel z amerického letounu. Núr je nejvýznamnějším velitelem skupiny Háfize Gula Bahadura, zaměřené na boj v Afghánistánu.

Útoky amerických bezpilotních letounů začaly v Pákistánu v roce 2004, tedy dva roky po zahájení zahraniční intervence v Afghánistánu proti tehdejší vládě islámského radikálního hnutí Taliban. 

Vyvolaly napětí ve vztazích mezi Washingtonem a Islámábádem. V Pákistánu jsou vrcholně nepopulární, protože podle tvrzení mnoha místních obyvatel se jejich oběťmi stávají většinou civilisté.

USA to odmítají a nijak nenaznačují, že by měly v úmyslu se zásahy proti údajným radikálům pomocí bezpilotních letadel přestat. Administrativa prezidenta Baracka Obamy označila tuto metodu za legální podle mezinárodního práva.

 

Právě se děje

Další zprávy