Zemi v noci těsně minul 500 metrů široký asteroid

Petr Jemelka Petr Jemelka
15. 6. 2012 7:17
Těleso se k Zemi přiblížilo na 14násobek vzdálenosti Měsíce, tedy 5,3 milionu kilometrů
Takhle to prý nedopadne.
Takhle to prý nedopadne. | Foto: YouTube

Canberra - Zemi krátce po půlnoci těsně minul 500 metrů široký asteroid 2012 LZ1. Podle odborníků šlo o nejbližší setkání s vesmírným objektem tohoto druhu posledních desetiletí.

Těleso se k Zemi přiblížilo na 14násobek vzdálenosti Měsíce, tedy asi 5,3 milionu kilometrů.

Podle astronomů to bylo dostatečně daleko na to, aby mohli vyloučit riziko srážky, a zároveň dost blízko, aby bylo možno asteroid pozorovat dalekohledem a pořídit snímky.

Díky robotickému teleskopu Slooh, který asteroid z Kanárských ostrovů pozoroval po celou dobu jeho těsného průletu, bylo možné nebeskou podívanou sledovat online - v okně prohlížeče.

Není bez zajímavosti, že si astronomové obřího asteroidu, který se řítil k Zemi, všimli až tento týden. V noci z 10. na 11. června ho objevil tým australského astronoma Roba McNaughta z observatoře Siding Spring.

Přestože se astronomové shodli, že je srážka se Zemí vyloučena, byl 2012 LZ1 vzhledem ke své velikosti a blízkosti, v níž kolem naší planety proletěl, označen za potenciálně nebezpečné vesmírné těleso.

Asteroid je přibližně stejně velký, upozorňuje server Space.com, jako 2005 YU55, jenž kolem Země proletěl loni. Ten ale tehdy vzbudil mnohem větší pozornost, protože proletěl blíž než Měsíc.

 

Právě se děje

Další zprávy