Jižní Korea zadržela zásilku prášku z nemluvňat

ČTK ČTK
7. 5. 2012 13:16
Jde o 17 tisíc kapslí, obsahujících prášek z rozemletého masa

Soul - Jihokorejské úřady zadržely přes 17 tisíc kapslí naplněných práškem vyrobeným z rozemletého lidského masa. Podle jihokorejských zdrojů, citovaných dnes agenturou AP a zpravodajským serverem BBC, byly tobolky do země propašovány ze severovýchodní Číny a byly vyrobeny z těl zemřelých nemluvňat.

Někteří lidé považují zmíněný prostředek za zázračný všelék či ho užívají k podpoře sexuální žádostivosti.

Jihokorejský celní úřad dnes oznámil, že od loňského srpna odhalil 35 případů pašování uvedeného přípravku a zabavil asi 17 450 kapslí. Jejich obsah podle úřadu pochází z těl mrtvých nemluvňat či lidských plodů, jejichž maso je rozsekáno na malé kousky a poté sušeno v pecích.

Celní úřad zdůraznil, že v této souvislosti zpřísnil celní prohlídky, nechtěl nicméně sdělit podrobnější informace o původu léků, aby nezpůsobil případnou diplomatickou roztržku s Pekingem, napsala agentura AP.

Kapsle, které podle odborníků obsahují superbakterie a další nebezpečné látky, byly do Jižní Koreje převáženy především z nedaleké čínské provincie Ťi-lin v zavazadlech cestujících či byly posílány mezinárodní poštou.

"Bylo potvrzeno, že tyto kapsle obsahují látky škodící lidskému tělu, jako například superbakterie. Musíme přijmout přísnější opatření k ochraně veřejného zdraví," citoval nejmenovaného celního úředníka anglicky psaný list Korea Times.

Podle deníku Tong-A ilbo byly kapsle ve snaze o zamaskování obarveny a uloženy do krabic od jiných léků. Požití prášku nevyvolalo podle dostupných informací u nikoho zdravotní problémy a v případu nebyl nikdo zatčen.

Kauzu pašování těchto přípravků z Číny do Jižní Koreje otevřel před rokem dokument jihokorejské televize. Čínské ministerstvo zdravotnictví tehdy slíbilo podezření vyšetřit. Mluvčí ministerstva Teng Chaj-chua v té době rovněž zdůraznil, že Čína "přísně dbá na to, aby ostatky zemřelých novorozenců a plodů, jakož i placenty, nebyly zneužívány".

 

Právě se děje

Další zprávy