Su Ťij do parlamentu nešla. Nechtěla přísahat na ústavu

Zahraničí Zahraničí
23. 4. 2012 16:31
Podle barmské Národní ligy pro demokracii je dokument nedemokratický
Do Aun Schan Su Ťij na tiskové konferenci slíbila, že nic nevzdá.
Do Aun Schan Su Ťij na tiskové konferenci slíbila, že nic nevzdá. | Foto: Reuters

Nyapyidaw - Aun Schan Su Ťij a její Národní liga pro demokracii (NLD) sice vyhrály doplňující volby do barmského parlamentu, prvního zasedání se ale jejích 42 poslanců zúčastnit odmítlo. Na pondělní jednání parlamentu nedorazila ani samotná Su Ťij.

Do poslaneckých lavic se prý vrátí jen v případě, že nebudou muset "ústavu chránit", ale pouze "ústavu respektovat".

Podle dostupných informací z tiskových agentur nebude trvat dlouho, než se tento spor vyřeší. NLD prý počítá s podporou prezidenta Thein Seina.

Na druhou stranu stále není jasné, zda parlament změnu přísahy dovolí. Ke schválení je potřeba tříčtvrteční podpora poslanců.

Barmská ústava obsahuje ještě další body, s nimiž NLD nesouhlasí. Dokument režimu umožňuje dosazovat čtvrtinu poslanců, aniž by byli demokraticky zvolení. O post prezidenta se pak nesmí ucházet nikdo, kdo má dvojí občanství. Platí to i pro politiky, jejichž příbuzní mají cizí státní příslušnost.

Právě proto se Su Ťij - laureátka Nobelovy ceny za mír -  nikdy nesměla o prezidentský úřad ucházet. Vdaná byla za Michaela Arise z Velké Británie. Zemřel v roce 1999, ale jejich dvě děti žijí v zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy