Čína stahuje kvůli chrómu z oběhu 77 milionů léků

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
23. 4. 2012 16:42
Policie zatkla přes padesát podezřelých
Pilulky. Ilustrační foto
Pilulky. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Peking - Skandály s čínskými potravinami, léky a dalšími produkty jako by nebraly konce.

Jak napsala agentura Reuters, čínská policie zadržela na pět desítek lidí, devět z nich umístila do vazby a zabavila více než 77 milionů farmaceutických gelových kapslí pro výrobu léků. Obsahovaly totiž mnohem více chrómu, než je povoleno.

Úřady uzavřely 80 nelegálních výrobních linek týden poté, co první inspekce příliš vysoký podíl chrómu odhalily. Skandál se točí kolem společností, které prodávaly gelové kapsle z průmyslové želatiny obsahující příliš vysoké množství chrómu, místo aby k výrobě použily schválené potravinářské želatiny.

Ilegální linky byly v provinciích Če-ťiang, Che-pej a Ťiang-si, upřesnilo ministerstvo veřejné bezpečnosti. Neposkytlo ale žádné podrobnosti o tom, kdo byl zadržen, ani jaký trest v souvislosti se skandálem hrozí.

Neobjevily se žádné zprávy o tom, že by kvůli nadměrnému množství chrómu v kapslích někdo zemřel nebo onemocněl, ale podle lékařů dlouhodobé vystavení tomuto prvku může způsobit vážné poškození orgánů v lidském těle.

Čína v posledních letech zažila řadu skandálů týkajících se kontaminovaných potravin nebo léků. V roce 2008 nejméně šest dětí zemřelo a dalších 300 000 onemocnělo kvůli konzumaci sušeného kojeneckého mléka kontaminovaného průmyslovou chemikálií melamin.

 

Právě se děje

Další zprávy