Indie testuje novou střelu. Doletí až na Slovensko

Zahraničí Zahraničí
18. 4. 2012 12:05
Agni V je schopna nést jadernou hlavici
Agni III, starší sestra nejnovějšího modelu, má dolet 3500 kilometrů.
Agni III, starší sestra nejnovějšího modelu, má dolet 3500 kilometrů. | Foto: Indické ministerstvo obrany

Dillí - Indie vyzkouší jednu ze svých nejsofistikovanějších zbraní.

Podle serveru BBC připravuje po necelých dvou letech test mezikontinentální balistické střely, která je schopna nést jadernou hlavici.

V roce 2010 Indové úspěšně otestovali střelu Agni II, která má dolet 2000 kilometrů. Agni V zvládne překonat vzdálenost až 5000 kilometrů a měla by být vypuštěna z ostrova Wheeler v Bengálském zálivu.

"Pokud bude test úspěšný, posílí tím Indie svoji pozici jaderné velmoci," míní analytik Rahúl Bédi.

Teoreticky doletí až do Košic

Nejnovější model z rodiny střel Agni (v hindštině Oheň) měří 17,5 metru, má pohon na pevná paliva a i s hlavicí váží 50 tun. Její vývoj přišel na 480 milionů dolarů. Armáda by ji do výzbroje měla zařadit nejpozději v roce 2015.

"Agni V je odpovědí na současné hrozby tak, jak je vnímají armáda a tajné služby," řekl agentuře AFP Rávi Gupta z indické agentury pro výzkum obranných systémů. "Jde o strašáka, jenž má předejít válkám," dodal.

Tak testovali raketu v Severní Koreji:

BBC připomíná, že balistické střely s podobně dlouhým doletem vlastní pouze Čína, Rusko, Francie, Spojené státy a Velká Británie. Agni V je teoreticky schopna zasáhnout nejen íránský Teherán, filipínskou Manilu či čínský Peking, ale například i východní část Slovenska (viz grafika pod textem).

Nejnapjatější vztahy v regionu má ovšem Indie s další jadernou velmocí - Pákistánem. Sousedé spolu už od roku 1947 vedou spor o oblast Kašmíru.

Foto: Reuters

 

Právě se děje

Další zprávy