Indonésie vydechla. Obávaná obří tsunami nepřišla

Zahraničí Zahraničí
11. 4. 2012 15:48
Všichni Češi jsou v pořádku. Vlna, která k pobřeží dorazila, měla jen 80 centimetrů
Takto Indonésané prchali před tsunami. Báli se, že přijde stejná vlna jako v roce 2004.
Takto Indonésané prchali před tsunami. Báli se, že přijde stejná vlna jako v roce 2004. | Foto: Reuters

Jakarta - Indonésie, Thajsko a další země kolem Indického oceánu si oddechly. Nejsilnější zemětřesení letošního roku nevyvolalo obří vlny, kterých se několik hodin obávaly.

Varování před tsunami úřady ve středu odpoledne odvolaly. Vlny sice k pobřeží dorazily, byly však mnohem menší, než se čekalo.

U břehů Indonésie zaregistrovali jen několik malých přílivových vln. "Naše bóje a ukazatele zaznamenaly jen mini-tsunami," uvedl mluvčí úřadu, který zemětřesení v Indonésii monitoruje.

Vlny byly podle něj neméně tři. Nejvyšší naměřili v Meulabohu na západě provincie Aceh na Sumatře."Byla vysoká 80 centimetrů," uvedl. Žádné škody nezmínil.

Kde platila výstraha před tsunami.
Kde platila výstraha před tsunami. | Foto: Repro USGS.gov

Hrozbu obří vlny přitom dopoledne potvrdila také americká agentura pro varování před tsunami. I ona ji však mezitím odvolala.

Pozorované pohyby mořské hladiny dokonce podle odborníků svědčily o tom, že se tsunami skutečně zformovala a na některých místech může způsobit katastrofální škody.

Důvodem bylo zemětřesení o síle 8,7 stupně Richterovy škály, které seizmologové zaznamenali v Indickém oceánu, necelých 500 kilometrů od indonéské provincie Aceh. Právě Aceh má v živé paměti katastrofu z roku 2004.

Žádné silnější otřesy letos přístroje nenaměřily.

O několik desítek minut později zachytili indonésští geofyzikové v oblasti další (následný) otřes o síle 8,3 stupně Richterovy škály.

V okolí ostrova Simeulue nedaleko epicentra zemětřesení moře ustoupilo o deset metrů.

Češi jsou v bezpečí

Jak uvedla Asociace českých cestovních kanceláří (AČCK), v současné době se v Indonésii nachází okolo 120, v Thajsku asi 400 a na Srí Lance přibližně 80 českých turistů.

Podle delegátů jsou všichni naši turisté v pořádku a nehrozí jim žádné nebezpečí.

Na Srí Lance byli rekreanti v souvislosti se zemětřesením evakuováni do vnitrozemí, doplnil šéf AČCK Tomio Okamura.

Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář řekl ČTK, že české úřady prostřednictvím systému DROZD rozeslaly varování před tsunami 13 Čechům v Indonésii a 11 našim občanům v Thajsku. DROZD je projekt Dobrovolné registrace českých občanů při cestách do zahraničí.

Foto: Reuters

Indonéský prezident Susilo Bambang Judhojono uvedl, že z Acehu nemá zprávy ani o obětech, ani o škodách.

Varování před nebezpečnými vlnami platilo i pro jihothajské provincie Pchúket a Pchanggá, kde leží známá turistická letoviska. V Thajsku se evakuovalo v celkem šesti pobřežních regionech.

Vlna, která do Thajska dorazila, měla nakonec asi deset centimetrů.

Americký geologický ústav USGS uvedl, že ohnisko otřesů leželo 33 kilometrů pod mořským dnem. Otřesy byly zaznamenány i v Singapuru či v Indii.

V indonéském Acehu systém varování přerušil dodávky elektřiny a lidé se podle agentury Reuters začali přemisťovat na výše položená místa.

Indonésané vybíhají při zemětřesení na ulice a náměstí.
Indonésané vybíhají při zemětřesení na ulice a náměstí. | Foto: Reuters

"Otřesy byly velmi citelné. Vypadla elektřina a na silnicích se tvoří dopravní zácpy, jak se lidé snaží prchnout na vyvýšená místa. Všude jsou slyšet sirény a modlitby z mešit," řekl AFP mluvčí úřadu pro řešení následků přírodních katastrof Sutopo.

Evakuovalo se také na indických ostrovech Andaman a Nicobar, kam by měly dorazit přívalové vlny o výšce až 3,9 metru. Své domovy tam musely opustit tisíce lidí.

Indonésie leží v seizmicky aktivní oblasti. Pohyb kontinentálních desek totiž způsobuje častá zemětřesení. Každý rok je jich na souostroví zaznamenáno na 7000.

Provincie Aceh se dodnes vzpamatovává z následků ničivých vln tsunami, které koncem roku 2004 zabily na 170 tisíc lidí. Celkem si katastrofa ve 14 zemích vyžádala na 230 tisíc obětí, byli mezi nimi i Češi.

 

Právě se děje

Další zprávy