Motor světové ekonomiky Čína se začíná zadrhávat

Radim Klekner Radim Klekner
11. 4. 2012 9:45
Číně klesá růst, i tak ale dosahuje hodnot, o nichž si Evropa může nechat zdát
V Pekingu si světoví lídři dál podávají dveře. Kancléřka Merkelová u premiéra Wena Ťia-paa.
V Pekingu si světoví lídři dál podávají dveře. Kancléřka Merkelová u premiéra Wena Ťia-paa. | Foto: Reuters

Peking - Pokud by Evropská unie či Spojené státy plánovaly v některém roce sedmiapůlprocentní hospodářský růst, trhly by tím svůj rekord. Pokud ale na tuto hodnotu klesne hlavní ekonomický ukazatel v Číně, znamená to pro svět těžkou ránu.

Zejména v časech, kdy se vzpamatovává z nejhorší recese po druhé světové válce. Vzhledem k chabé konjunktuře v USA je druhá největší ekonomika světa hlavním motorem globálního hospodářského oživení.

Přesně sedmiapůlprocentní růst naplánoval pro svou zemi na tento rok čínský premiér Wen Ťia-pao a jeho předpovědi se také naplnily. Podle v úterý zveřejněných čísel rostl čínský export, který byl v uplynulých deseti letech základním kamenem čínského boomu, ve srovnání s minulými měsíci a lety nevalně a ještě hůře dopadl dovoz.

Zatímco přírůstek vývozu čínského zboží činil ještě v únoru 18,4 procenta, minulý měsíc to bylo už jen 8,9 procenta. A co se týče nárůstu importu, ten po únorových 39,6 procenta spadl na pouhých 5,3 procenta.

Růst čínské ekonomiky tak z prosincových 8,9 procenta klesl v únoru o půl procenta. V uplynulých letech byla přitom Čína pravidelně zvyklá vykazovat desetiprocentní hospodářské přírůstky.

O přehřátí čínské ekonomiky svědčí i postupně narůstající inflace, za kterou stojí stoupající ceny potravin. Ta březnová se v meziročním srovnání vyšplhala na 3,6 procenta.

Naděje EU: Německo

Sedmiprocentní růst vykázaly Spojené státy naposledy v roce 1950 za poválečné konjunktury, šestiprocentní v roce 1984, kdy byl opětovně zvolen do úřadu prezident Ronald Reagan.

Čínská ekonomika dosahovala pravidelně desetiprocentních přírůstků.
Čínská ekonomika dosahovala pravidelně desetiprocentních přírůstků. | Foto: Reuters

Nejlepšího výsledku uplynulých šestnácti let dosáhla EU v roce 2000, kdy hospodářský přírůstek činil 3,9 procenta HDP. Tehdy ale ještě Unie neměla na krku balvan v podobě dotací postkomunistickým zemím a eurozóna problém jménem řecké zadlužení.

Ačkoliv ale hospodářský růst v Evropě bude v příštích letech velmi skromný, na lepší časy se blýská v Německu, nejsilnější ekonomice na starém kontinentu.

Nálada mezi německými podnikateli je již řadu měsíců silně optimistická a s počátkem konjunktury se v zemi našich západních sousedů počítá nejpozději na podzim tohoto roku.

Hovoří pro to i nejnovější čísla o exportu, který v únoru stoupl ve srovnání s lednem podle Spolkového statistického úřadu o 1,6 procenta. Postarala se o to především silná poptávka ze zemí, které nejsou členy eurozóny. Vývoz do těchto zemí vzrostl dokonce o 13,4 procenta, a byl tak čtyřikrát silnější než do zemí, jež používají společnou evropskou měnu.

Více, než se očekávalo, stoupl také německý import, a to o 3,9 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy