Noční přepady omezíme, slíbily USA v Afghánistánu

ČTK ČTK
8. 4. 2012 15:39
Dokument současně připravuje cestu k dohodě o budoucí přítomnosti USA v zemi
Americký M-ATV, který zničila v Kandaháru bomba zřejmě podomácku vyrobená z dusičnanu amonného pašovaného z Pákistánu
Americký M-ATV, který zničila v Kandaháru bomba zřejmě podomácku vyrobená z dusičnanu amonného pašovaného z Pákistánu | Foto: Reuters

Kábul - Zástupci Afghánistánu a Spojených států podepsali dohodu o omezení nočních přepadů. Dokument poskytuje Afghánistánu nárok na veto ohledně plánovaných operací, které většina místních lidí odsuzuje, a také kontrolu nad zacházením se zadrženými osobami.

Zároveň ale dokument připravuje cestu pro uzavření širší dohody o budoucí přítomnosti USA v Afghánistánu.

Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na afghánské oficiální zdroje.

Noční akce proti předpokládaným ozbrojencům sice přispěly k růstu protizápadních nálad v zemi, avšak velení NATO je schvaluje jako klíčovou protipovstaleckou taktiku.

V souladu s dokumentem budou mít afghánské síly kontrolu nad osobami dopadenými při nočních zásazích a také budou rozhodovat o tom, jestli budou mít k zadrženým přístup američtí vyšetřovatelé.

Noční operace budou řízeny velením zvláštních afghánských jednotek, ale s podporou a "poradním hlasem" amerických sil.

A prohledávat domy nebo rezidenční komplexy budou smět pouze afghánské síly - policie a vojáci budou muset při akcích chránit ženy a děti, stejně jako kulturně citlivá místa, stanoví dokument.

Uzavření dohody předcházely měsíce jednání a svým podpisem je nakonec stvrdili afghánský ministr obrany Abdur Rahím Vardak a nejvyšší velitel Severoatlantické aliance v Afghánistánu generál John Allen.

"Dnes jsme postoupili o krok blíž k ustavení strategického partnerství mezi USA a Afghánistánem. A ještě větší význam má to, že jsme o krok blíže k našemu společnému cíli a vizi bezpečného a suverénního Afghánistánu," prohlásil Allen při podpisu.

 

Právě se děje

Další zprávy