Obama nakukoval dalekohledem do KLDR, napětí vzrůstá

ČTK ČTK
25. 3. 2012 13:45
Americký prezident navštívil demilitarizované pásmo mezi oběma korejskými státy
Obama na "návštěvě" v KLDR - dalekohledem za neprůstřelným sklem v demilitarizované zóně.
Obama na "návštěvě" v KLDR - dalekohledem za neprůstřelným sklem v demilitarizované zóně. | Foto: Reuters

Pchanmundžon - Americký prezident Barack Obama v neděli navštívil demilitarizované pásmo mezi oběma korejskými státy a označil je za "hranici svobody", napsala agentura AFP. Šéf Bílého domu při této příležitosti apeloval na Čínu, aby využila svého vlivu a přiměla Severní Koreu, ať umožní kontrolu svého jaderného programu.

"Musí pochopit, že špatné chování nebude odměňováno," citovala Obamu agentura Reuters. "Pevně věřím, že Čína nemá zájem na tom, aby si Korea opatřila jaderné zbraně."

Americký prezident zároveň naznačil, že by na Pchjongjang mohly být uvaleny další sankce.

V době, kdy v regionu panuje značné napětí kvůli plánovanému vypuštění severokorejského satelitu, který je podle Soulu jen zástěrkou pro testy raket dlouhého doletu, přijel Obama do Jižní Koreje na víkendový summit o jaderné bezpečnosti s účastí nejvyšších představitelů 54 zemí včetně Číny a Ruska.

Na "návštěvě" v KLDR: Pomocí dalekohledu za neprůstřelným sklem

Obama navštívil demilitarizované pásmo vůbec poprvé. Americkým vojákům shromážděným v jídelně Camp Bonifas nedaleko mezikorejské hranice řekl, že jsou součástí "dlouhé řady" vojáků, kteří umožnili Jižní Koreji prosperovat.

"Vy jste, pánové, na hranici svobody," prohlásil Obama. "Kontrast mezi Jižní Koreou a Severní Koreou nemůže být jasnější, nemůže být ostřejší. A já nemohu být víc hrdý na to, co děláte," dodal.

USA mají v Jižní Koreji rozmístěno 28 500 vojáků. Bílý dům předem oznámil, že prezidentova návštěva v demilitarizovaném pásmu kolem hranice má vyjádřit jeho ocenění vůči nim a také pevný závazek USA jihokorejské bezpečnosti.

Obama stojící za neprůstřelným sklem nahlížel s pomocí silného dalekohledu na území Severní Koreje, kde ve vesnici v severokorejské části demilitarizovaného pásma vlála státní vlajka na půl žerdi. KLDR si dnes připomíná stý den od smrti svého dlouhodobého vůdce Kim Čong-ila a nejistota kolem jeho nástupce, nejmladšího a nevypočitatelného syna Kim Čong-una přispívá k napětí v oblasti.

Obama během svého působení v úřadu amerického prezidenta jel do Jižní Koreje už dvakrát, ale demilitarizované pásmo až do dneška nenavštívil. Ministryně zahraničí Hillary Clintonová do této zóny zavítala v roce 2010 a Obamův předchůdce George W. Bush s pomocí dalekohledu nakukoval do KLDR z pískem opevněného bunkru na jižní straně hranice během návštěvy v roce 2002.

Vesmírný program, nebo vojenská provokace?

Minulý měsíc USA oznámily dohodu, na jejímž základě by KLDR částečně zmrazila program jaderných a raketových zkoušek výměnou za potravinovou pomoc. Opatrné naděje, které tato zpráva vyvolala, ale už o necelé tři týdny zmařilo severokorejské oznámení, že 12. - 16. dubna vypustí vlastní satelit. Tím by ale podle USA porušila únorovou dohodu, stejně jako rezoluce OSN.

Severní Korea podle jihokorejských zdrojů přemístila raketu dlouhého doletu na základnu na severozápadě země. KLDR tvrdí, že chce vynést satelit, ale panuje přesvědčení, že hodlá vyzkoušet armádní raketu s dlouhým doletem. Japonsko kvůli avizovanému startu uvedlo do pohotovosti protiraketový štít.

O přesunu rakety na základnu s odpalovacím zařízením informovalo v neděli jihokorejské ministerstvo obrany na základě informace získané od americké armády.

KLDR oznámila, že hodlá v dubnu vystřelit raketu, která vynese na oběžnou dráhu družici. Jde podle její verze o součást mírového vesmírného programu. Vynesení satelitu také spojuje se 100. narozeninami zesnulého vůdce KLDR Kim Ir-sena.

Podle Jižní Koreje a USA ale může jít o raketový test, což bude porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN z roku 2009.

KLDR testem ohrožuje slíbenou potravinovou pomoc. USA jí slíbily 240.000 tun potravin za to, že minulý měsíc přistoupila k pozastavení programu raket dlouhého doletu.

Severní Korea se pokoušela vynést satelit už v roce 2009. Raketa Unha, jejíž verze má být použita i tentokrát, tehdy spadla do moře.

 

Právě se děje

Další zprávy