Čínským webem se šíří fámy o puči, strana je nervózní

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
22. 3. 2012 18:22
Odvolání populárního Po Si-laje, který aspiroval na nejvyšší funkce vyvolalo napětí
Všechno začalo odvoláním Po Si-laje, které čínská média nijak nezdůvodnila.
Všechno začalo odvoláním Po Si-laje, které čínská média nijak nezdůvodnila. | Foto: Reuters

Peking - Čínou se šíří zvěsti o chystaném státním převratu a s tím údajně související střelbě v centru Pekingu, pohybech obrněných vozidel v metropoli i záhadnou nehodou Ferrari, v němž měl zahynout syn člena vlády.

Podle analytiků, na něž se odvolává agentura AFP, to souvisí s překvapivým odvoláním kontroverzního stranického vůdce Po Si-laje, který usiloval o místo v nejužším vedení komunistické strany.

Po Si-laj působil jako šéf komunistické strany ve městě Čchung-čching na jihozápadně země a donedávna patřil k nejvážnějším kandidátům na místo v nejvyšším stranickém grémiu.

Minulý týden byl ale ze své funkce odvolán. Stalo se tak po skandálu kolem jeho blízkého spolupracovníka Wang Li-ťüna, populárního šéfa čínské policie v Čchung-čchingu, jenž proslul svým tažením proti organizovanému zločinu.

Wang v únoru navštívil americký konzulát ve městě Čcheng-tu a chtěl tam požádat o politický azyl. Čínským úřadům se ho ale podařilo dostat z konzulátu ven a nyní je vyšetřován.

Odvolání Po Si-laje odhalilo hluboké spory ve straně, jež se obecně snaží udržovat zdání pevné jednoty. Státní média navíc o sesazení činitele informovala jen velmi stručně a nijak je nezdůvodnila. To otevřelo prostor pro různé spekulace.

"Lidé jsou nervózní, nemají k dispozici moc informací," řekl Po Č'-jüe, expert na čínskou politiku na univerzitě v Singapuru. "Jsou hladoví po nových informacích, a pokud se žádné neobjeví, tak si je sami vybájí," dodal.

Komunisté raději zpřísnili cenzuru

Jeho slova potvrzuje množství zvěstí, jež v posledních dnech zaplavily čínský internet. Asi nejdivočejší fámou kolující na síti i mezi lidmi byla zpráva o pokusu o puč, který údajně připravoval mocný bezpečnostní šéf Čou Jung-kchang. Tuto spekulaci podnítily poznámky přispěvatelů na mikroblozích, podle nichž se na hlavních ulicích v Pekingu objevily tanky a byla slyšet střelba.

Intenzivní spekulace ohledně identity řidiče rozpoutala i nehoda černého vozu Ferrari v Pekingu, když se roznesly zprávy, že incident byl na webu rovněž cenzurován. Také vysoká cena luxusního vozu naznačuje, že mrtvým dvacetiletým mladíkem může být syn některého z vládních činitelů.

O něco věrohodnější se zdá být dokument zveřejněný na internetu, podle nějž byli členové Po Si-lajovy rodiny vyšetřováni s obviněním z korupce a Po se to snažil zatajit.

Komunistická strana každopádně kvůli šířícím se informacím znervóznila a na populárním čínském mikroblogu weibo nechala zablokovat hesla jako "střelba", "tank", "Po Si-laj", "Wang Li-ťün", jakož i jméno Poova syna "Po Kua-kua" a jeho manželky "Ku Kchaj-laj".

 

Právě se děje

Další zprávy