NATO se stahuje z afghánských úřadů. Tuší, kdo zabíjel

ČTK ČTK
26. 2. 2012 10:55
Afghánská policie zná muže, který zastřelil dva americké poradce
Vztek Afghánců nebere konce.
Vztek Afghánců nebere konce. | Foto: Reuters

Kábul - Afghánská policie pátrá po mladším policejním důstojníkovi, který v sobotu údajně zastřelil dva americké poradce na ministerstvu vnitra v Kábulu. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

"Hlavním podezřelým" je pětadvacetiletý Abdul Sabúr, který po střelbě z ministerstva utekl. Policisté z protiteroristické jednotky sdělili anonymně BBC, že dům jeho rodiny v provincii Parván v noci na neděli prohledali, ale nenašli ho tam. Pozatýkali také jeho příbuzné v Kábulu.

Sobotní střelba na ministerstvu vnitra, která se odehrála v době, kdy v Afghánistánu pokračují násilné protesty vyvolané spálením výtisků koránu na americké vojenské základně Bagrám, přiměla síly NATO ke stažení všech svých příslušníků z afghánských ministerstev. V sobotu k tomuto kroku přikročily USA, v neděli je následovala i Británie.

To podle odborníků bude mít ochromující vliv na řadu významných oblastí, jako je technická podpora, výměna špionážních informací a řada probíhajících bezpečnostních operací.

V zásadě se tím "rozpojí" koordinace mezi afghánskou vládou a silami ISAF, což se s ohledem k nepokojům v zemi a útoky na policejní a vojenská stanoviště v několika provinciích nemohlo stát v horší dobu, dodala BBC.

Od středy, kdy nepokoje propukly, si už celkem vyžádaly na tři desítky mrtvých. Počty zraněných jdou do stovek.

Virus infiltrací

Podle dostupných informací pracoval údajný útočník Sabúr na několika afghánských ministerstvech a na ministerstvu vnitra byl už nějaký čas. K jeho povinnostem patřila bezpečnostní opatření na ministerstvu a měl také přístup k zabezpečeným komunikačním kanálům používaným ministerstvy.

"Virus infiltrací se rozšířil jako rakovina a potřebuje operativní zákrok," řekl nejmenovaný afghánský generál BBC. "Léčba nepomohla."

K útoku se ještě v sobotu přihlásilo afghánské radikální islámské hnutí Taliban, jehož vládu v roce 2001 svrhla Spojenými státy vedená invaze koaličních sil do Afghánistánu. Podle Talibanu šlo o odvetu za spálení svatých knih muslimů na základně Bagrám.

Afghánci protestují proti pálení koránu na základně USA:

 

Právě se děje

Další zprávy