Afghánci spílají Západu. Pálení koránu má první oběti

Petr Jemelka Petr Jemelka
22. 2. 2012 14:39
Rozvášněný dav v hlavním městě Kábulu zapálil část obytné zóny pro cizince
Nepokoje se z Kábulu šíří i do zbytku země.
Nepokoje se z Kábulu šíří i do zbytku země. | Foto: Reuters

Kábul - Nepokoje vyvolané aférou kolem pálení koránu americkými vojáky na základně mezinárodních jednotek ISAF v Afghánistánu už si podle CNN vyžádaly nejméně pět lidských životů.

Jeden mrtvý je hlášen z Kábulu, jeden z města Džalálábád, dvě oběti nepokojů jsou hlášeny z provincie Parván a zatím poslední člověk demonstrant v provincii Nangarhár.

Dalších 21 lidí podle agentury AP utrpělo při střetech s afghánskými bezpečnostními složkami zranění. Reuters píše o 26 zraněných.

Nepokoje a demonstrace v Kábulu pokračují už druhým dnem., ve středu rozvášněný dav v hlavním městě zapálil část obytné zóny pro cizince a jedno zaparkované vozidlo.

Podle reportéra agentury Reuters plameny pohltily penzion v komplexu Green Village, kde žije na 1500 cizinců.

Zloba Afghánců, kteří jsou - jako většina muslimů - na znevažování svého svatého písma hákliví, se už navíc z afghánské metropole rozšířila i do Džalálábádu. Při tamní demonstraci utrpělo zranění deset lidí. 

Nepomohla ani omluva velitele afghánské mise generála Johna Allena, který vysvětlil, že se blíže nespecifikovaný počet koránů "nedopatřením dostal do spalovny". Jejich ohořelé zbytky pak našli afghánští pracovníci.

Reportéři BBC ale uvedli, že posádka letecké základny Bagrám korány pálila, protože nabyla podezření, že si afghánští vězni jejich prostřednictvím předávají vzkazy.

Muslimové jsou na korán hákliví.
Muslimové jsou na korán hákliví. | Foto: Reuters

Během včerejší demonstrace Afghánci za skandování protiamerických hesel typu "smrt Americe" dopochodovali až k hlavní vojenské základně v Kábulu - Campu Phoenix - a začali na ni házet kamenní. Bezpečnostní složky reagovaly střelbou do vzduchu.
Na krátkou dobu se demonstrantům podařilo zablokovat i důležitou silnici z Kábulu do Džalálábádu.

K incidentu už se vyjádřil i americký ministr obrany Leon Panetta, osobně se za pálení koránu omluvil, ale bouřlivou reakci Afghánců odsoudil jako přehnanou.

V poslední době jde už o několikátý případ neuctivého chování zahraničních vojáků v Afghánistánu. Na videoserveru YouTube se například objevilo video, na němž čtyři příslušníci americké námořní pěchoty močí na padlé příslušníky hnutí Tálibán.

 

Právě se děje

Další zprávy