Nejdynamičtější město je v Číně. Jmenuje se Čcheng-tu

Zahraničí Radim Klekner Zahraničí, Radim Klekner
15. 2. 2012 6:20
V hlavním městě provincie S'-čchuan neplatí to, co ve zbytku Číny
Čínská města zažívají stavební boom, metropole S'-čchuanu ale jednoznačně vede.
Čínská města zažívají stavební boom, metropole S'-čchuanu ale jednoznačně vede. | Foto: Reuters

Čcheng-tu - Chu-kchou v Čcheng-tu neplatí. Systém povinné registrace všech členů domácnosti, který s takovým gustem využívala ke striktní kontrole mobility místní populace komunistická strana, radnice hlavního města západočínské provincie S'-čchuan zrušila.

Mohla si to dovolit. Čcheng-tu je nejrychleji a nejdynamičtěji se rozvíjejícím městem nejenom v Číně, ale také na celém světě. A Pekingu slouží jako výkladní skříň nejefektivnějšího ekonomického systému, jaký lidstvo vymyslelo.

Rudý kapitalismus, vybudovaný v někdejší Říši středu za pomocí levné pracovní síly z řad čínských rolníků, dělníků a pracující inteligence, válcuje vše, co mu stojí v cestě, a již patnáct let zaznamenává v průměru desetiprocentní hospodářský růst.

Čcheng-tu září uprostřed zemědělské krajiny, kde lidé stále vydělávají v průměru dva dolary na den, jako drahokam.

Čtrnáctimilionové město je plné mrakodrapů a hypermoderních sídlišť a slumy, charakteristické pro metropole v zemích třetího světa, jež v uplynulých dvaceti letech zažily obrovský nárůst populace přicházející za prací z venkova, tu zcela chybějí. 

Čcheng-tu, Velký kormidelník by se nestačil divit.
Čcheng-tu, Velký kormidelník by se nestačil divit. | Foto: Wikimedia Commons

Kromě několika málo budov ve Starém městě, s klenutými prejzovými střechami a kulovitými čínskými lucernami, je vše, co se dnes tyčí k nebi v Čcheng-tu, staré nanejvýš čtyři desetiletí. Vše výhradně z betonu, oceli a skla.

Tempo výstavby bere člověku dech. V současnosti vzniká ve městě osmdesát nových rezidenčních parků, z nichž každý je tvořen dvaceti až třiceti dvacetiposchoďovými budovami. Na každém poschodí bude pětadvacet bytů 1+1, všechny výhradně pro rodiny s jedním dítětem, jejichž roční příjem nepřesahuje 60 tisíc jüanů (cca 175 tisíc Kč).

Tyto byty stojí 240 tisíc jüanů (700 tisíc korun).

Koncerny, které do Čcheng-tu v uplynulých letech přesunuly své pobočky, své zaměstnance rozhodně nepřeplácejí. Ti mají na místní poměry přesto královské platy. Kapitalistickou odměnu si ale zaslouží. Pracují v průměru deset hodin denně a šest dní v týdnu.

"V Čcheng-tu nejsou nezaměstnaní," prozradil deníku Die Welt starosta města Ke Chung-lin. "Pokud na nějakého narazíte, není odsud."

Ve městě lze samozřejmě spatřit i rezidenční bloky s byty o ploše 300 metrů čtverečních. Jsou vyhrazeny pro ty "rovnější z rovných", schopné složit osm milionů jüanů (25 milionů Kč). Tyto rodiny mají zpravidla dvě i tři děti, politiku jednoho dítěte, kterou tak tvrdě prosazuje Peking, si mohou dovolit porušovat. 

Ekonomický boom, který zažívá metropole S'-čchuanu, láká do města obrovské množství lidí z venkova. Od roku 2004, kdy Ke stanul v čele místní radnice, se jich sem přistěhovaly tři miliony.

Podívejte se, Čína zažívá neuvěřitelný stavební boom:

Jen v roce 2010 investovala radnice do rozvoje místní infrastruktury šedesát miliard jüanů.

Podobně bouřlivý urbanistický vývoj  lze sice sledovat i v dalších čínských městech, Čcheng-tu je ale ve všech ohledech rekordmanem. 

V městských aglomeracích dnes bydlí polovina čínské populace, tedy 670 milionů osob, a v roce 2030 to bude rovná jedna miliarda. Čcheng-tu bude mít v té době dvacet milionů obyvatel.

 

Právě se děje

Další zprávy