Přiznání NATO: zabili jsme afghánské děti

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
13. 2. 2012 12:56
Nálet se uskutečnil minulou středu. Bombardování zasáhlo osm malých pastevců hned dvakrát

Kábul - Severoatlantická aliance přiznala, že při leteckém útoku minulý týden nedopatřením zabila skupinu afghánských dětí. Podle NATO k incidentu došlo v oblasti, kde vojáci prováděli protipovstaleckou operaci. Informovala o tom agentura Reuters.

Nálet se uskutečnil minulou středu a zasáhl vesnici Gjava ve východoafghánské provincii Kápísá. Afghánští vládní úředníci ukázali fotografie osmi mrtvých chlapců, z nichž sedm bylo ve věku od šesti do 14 let a jeden byl asi osmnáctiletý. Bombardování je údajně zasáhlo dvakrát, když hlídali v hlubokém sněhu stáda ovcí a rozdělali si oheň, aby se ohřáli.

Podobné nálety, končící smrtí civilistů, opakovaně zvyšují napětí mezi afghánskou vládou a aliančními jednotkami. Za posledních pět let civilní ztráty v Afghánistánu nepřetržitě rostly, připomněla agentura Reuters.

Letouny a pozemní oddíly NATO útočily ve středu v provincii Kápísá na povstalce, uvedl brigádní generál Carsten Jacobson, mluvčí Mezinárodních bezpečnostních a podpůrných sil (ISAF), které pod velením NATO v zemi působí v počtu 130 000 vojáků. Podle Jacobsona však v tomto okamžiku nelze přímou spojitost mezi operací ISAF a dětskými oběťmi potvrdit.

Počet civilistů zabitých ve válce v Afghánistánu vzrostl z 2790 v roce 2010 na 3021 v roce 2011, oznámila tento měsíc OSN. Většinou přišli o život při útocích tálibánců, množství civilních obětí způsobených nálety NATO ale rovněž stouplo o devět procent na 187.

 

Právě se děje

Další zprávy