Čecha zatkli v Indonésii, je jím šéfredaktor Fincentra

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
8. 2. 2012 14:35
Petr Zámečník pořizoval fotky protivládních protestů, zadržela ho policie
Český turista fotil v indonéské provincii Západní Papua demonstraci za nezávislost (ilustrační foto). Zatkla ho při tom policie.
Český turista fotil v indonéské provincii Západní Papua demonstraci za nezávislost (ilustrační foto). Zatkla ho při tom policie. | Foto: Reuters

Manokwari (Indonésie) - V indonéské provincii Západní Papua policie zadržela Petra Zámečníka, šéfredaktora divize Fincentrum Media. Viní ho z toho, že fotografoval demonstraci za nezávislost této odlehlé oblasti.

Pětatřicetiletý Čech řídí v České republice odborné portály Hypoindex.cz, Investujeme.cz a ČeskéReformy.cz. Byl zadržen ve městě Manokwari asi 400 kilometrů východně od Raja Ampat, lokality vyhledávané potápěči.

"Vyslechli jsme ho, protože jeho cestovní povolení jej uvádí jako turistu. Teď byl předán imigračnímu úřadu," sdělil šéf manokwariské policie Agustinus Supriyanto. "Muž měl jet na dovolenou do Raja Ampat, ale místo toho byl přistižen, jak pořizuje snímky protestu," řekl.

Středeční manifestace se zúčastnilo asi sto etnických melanéských Papuánců, kteří pochodovali k vládní budově za skandování "Svobodu Papui, my nejsme Indonésané".

Vízum ho prý opravňovalo pouze k tomu, aby si Indonésii prohlížel jako turista.
Vízum ho prý opravňovalo pouze k tomu, aby si Indonésii prohlížel jako turista. | Foto: Reuters

Indonésie vydává zahraničním návštěvníkům víza na Papuu se striktními pravidly a na zahraniční novináře uvaluje přísné restrikce, pokud chtějí v tomto regionu pořizovat reportáže.

Společnost Fincentrum ale svého zaměstnance brání s tím, že protesty nefotografoval proto, aby o nich informoval jako novinář.

"Zadržení v souvislosti s pohybem v místě konání pokojného protestu je nemyslitelné mimo jiné z toho důvodu, že v rámci své profese má Petr Zámečník na starosti výlučně obsah odborných finančních serverů v České republice a na Slovensku," uvedla v tiskovém prohlášení.

"Výhradně finančnímu a ekonomickému zpravodajství se Petr Zámečník věnuje v průběhu celé své novinářské kariéry," upozorňuje. 

Jakarta anektovala Papuu v roce 1969 v referendu o takzvaném sebeurčení, jež ale bylo všeobecně považováno za zmanipulované. Stále však oblast kontroluje tvrdou rukou policie i armády, aby potlačila desítky let trvající odpor jen uboze vyzbrojených povstalců.

V roce 2010 byli z Indonésie deportováni dva francouzští novináři, kteří filmovali poklidnou demonstraci v jiné oblasti, než pro kterou měli vládní povolení.

 

Právě se děje

Další zprávy