Bojovnice za domácí porody po něm zemřela

ČTK ČTK
2. 2. 2012 13:29
Šestatřicetiletou ženu převezli do nemocnice s infarktem, ale lékaři ji už nezachránili
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Sydney - Skalní zastánkyně porodů doma, Australanka Caroline Lovellová, sama zemřela po domácím porodu.

Podle australského serveru The Age před smrtí varovala vládu, že pokud nezajistí lepší financování péče porodních asistentek a právní ochranu porodu doma, životy rodiček a dětí budou v ohrožení.

Minulý týden v pondělí doma v Melbourne porodila svou druhou dceru. Následně ale musela být 36letá žena s infarktem a v kritickém stavu převezena do nemocnice, kde druhý den zemřela. Předpokládá se, že doma jí pomáhala soukromá porodní asistentka.

Lovellová byla zarytou zastánkyní porodů doma. Dokonce v písemném prohlášení k zákonu o porodních asistentkách trvala na tom, že nebude mít jinou možnost než rodit svépomocí, pokud bude chtít potomka přivést na svět doma a porodní asistentky nebudou mít zákonnou ochranu.

Při přezkoumávání zákona z roku 2009 se zasazovala o to, aby tyto zdravotnické pracovnice, které pomáhají při domácích porodech, dostávaly více peněz a byly zákonem chráněny stejně, jako je tomu v jiných zemích. "Vyzývám vás, abyste našli nějakou cestu, aby domácí porody mohly pokračovat i po červenci 2010. Prosím najděte řešení pro ženy a děti, jejichž životy budou po tomto datu bez náležité péče porodní asistentky ohroženy," uvedla Lovellová.

Stavěla se proti tomu, aby se při těhotenství s nízkým rizikem žena nesměla svobodně rozhodnout pro porod doma. "Nebudu mít jinou možnost, než se rozhodnout pro porod doma bez asistence, protože to je přesně to místo, kde chci, aby se moje děti narodily." dodala.

Po Lovellové zůstali kromě novorozené Zahry manžel Nick a starší dcerka Lulu. Její úmrtí je zatím předmětem šetření.

V České republice jsou podle zatím posledního verdiktu Městského soudu v Praze z minulého týdne nemocnice povinny zajistit porodní asistentku ženám i u porodu doma. Soud odkázal na rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, podle něhož mají ženy právo na volbu místa porodu a stát má povinnost jim k tomu zajistit podmínky.

Ministerstvo zdravotnictví a gynekologická společnost ani po tomto verdiktu plánované porody doma nepodporují, argumentují bezpečím pro rodičku i novorozené dítě.

 

Právě se děje

Další zprávy