Tokio do čtyř let zničí zemětřesení, varují vědci

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
24. 1. 2012 15:30
Pravděpodobnost je podle nich až sedmdesátiprocentní
Foto: Reuters

Tokio - Japonci by se měli rychle připravit na další katastrofální zemětřesení.

Podle seizmologů z Tokijské univerzity totiž oblast Kanto, metropoli Tokio nevyjímaje, zasáhne se 70procentní pravděpodobností dlouho obávané "velké zemětřesení", a to nejpozději do čtyř let.

O pondělním varování japonských vědců informoval list The Wall Street Journal.

Vládní agentura studující zemětřesení přitom dlouho uváděla, že v oblasti Tokia existuje během následujících 30 let 70% pravděpodobnost otřesů silnějších než 7 stupňů Richterovy škály.

Poslední modely ovšem ukazují, že je situace horší. Vědci tvrdí, že neustávající série otřesů v měsících po zemětřesení z 11. března 2011 jsou matematickým "zlým znamením", které signalizuje, že silné zemětřesení přijde mnohem dříve.

Prognóza na příštích 30 let teď hovoří o pravděpodobnosti 98 procent.

Riziko velkého zemětřesení totiž roste úměrně s počtem malých otřesů v dané oblasti. Počet malých zemětřesení v oblasti Tokia se od loňského března, kdy zemi postihlo nejhorší zemětřesení v novodobé historii, zvýšil na více než pětinásobek.

Na Twitteru zavládlo zděšení

Varování už se začalo šířit po Twitteru. Někteří uživatelé se svěřili s tím, že se na katastrofu začínají připravovat. Předpověď vědců se zároveň na čas stala zprávou číslo jedna na internetových stránkách japonských deníků.

Poslední velké zemětřesení zasáhlo Tokio v září 1923. Otřesy v okolí měst Jokohama a Tokio o síle 7,9 stupně Richterovy škály a následné záplavy si tehdy vyžádaly 143 tisíc obětí. Některé zdroje hovoří až o 300 tisících mrtvých.

 

Právě se děje

Další zprávy