Sparta nabírá vodu, ruští rybáři volají o pomoc

Zahraničí Zahraničí
16. 12. 2011 13:10
Rybářská loď se u Antarktidy dostala do potíží, záchrana potrvá několik dnů
Loď Sparta.
Loď Sparta. | Foto: CCAMLR

Wellington - U břehů Antarktidy se v pátek ráno místního času rozjela operace na záchranu ruské rybářské lodě Sparta.

Nouzové volání o pomoc vyslal kapitán plavidla, které nabírá vodu kvůli trhlině v trupu široké deset a dlouhé čtyřicet centimetrů, která vznikla po srážce s ledovou krou.  

Podle novozélandských úřadů komplikuje záchranu skutečnost, že ostatní lodě jsou příliš vzdálené a plavbu ke Spartě navíc ztěžuje led, který pokrývá moře v jejím okolí.

"Je pravděpodobné, že si budou muset nějaký čas počkat," citoval server Huffington Post Ramona Davise z novozélandské námořní služby, který záchrannou akci koordinuje.

Na místo sice míří loď Chiyo Maru 3, vzdálená asi 540 kilometrů, ta ale není pro podobné operace vybavená. Novozélandské plavidlo s potřebnou technikou se dostane ke Spartě až za čtyři nebo pět dní.

Loď Sparta se nyní nachází asi 3700 kilometrů jihovýchodním směrem od Nového Zélandu.

Počasí v oblasti je klidné a teplota kolem tří stupňů Celsia. Nad poškozenou lodí přelétl americký letoun, který startoval z vědecké základny McMurdo.

Podle jeho pilotů se Sparta nyní nachází na otevřené vodě, ale hladinu okolního Rossova moře pokrývá vrstva ledu silná až 1,5 metru.

V oblasti nejsou k dispozici žádné helikoptéry, které by mohly námořníky z poškozené Sparty evakuovat.

Loď se naklání, ale zatím drží

Podle agentury Itar-Tass tvoří dvaatřicetičlennou posádku tohoto plavidla 15 Rusů, 16 Indonésanů a jeden Ukrajinec. Žádnému z nich nehrozí údajně bezprostřední nebezpečí.

Část námořníků pracuje na ucpání trhliny a pumpuje ven vodu, zbytek se preventivně přesunul do záchranných člunů.

Moře kolem Antarktidy je nebezpečné. Zažila to i kanadská loď Explorer (ilustrační foto).
Moře kolem Antarktidy je nebezpečné. Zažila to i kanadská loď Explorer (ilustrační foto). | Foto: Reuters

Posádka je vybavena neoprénovými obleky, které by její členy ochránily před hypodermií. Trhlina v trupu Sparty je 1,5 metru pod čarou ponoru.

Námořníci ji ucpali podehtovanou plachtovinou, aby zpomalili příval vody.

Kapitán požádal novozélandské úřady o urychlenou dodávku vodních pump. Novozélanďané nyní zvažují, jak je urychleně dopravit na místo.

Pokud by se posádce podařilo vyčerpat všechnu vodu z podpalubí, dostala by se trhlina nad hladinu a bylo by mnohem snadnější ji opravit. 

Námořníci již předtím vyházeli náklad ve snaze dosáhnout tohoto cíle.

Sparta se nyní naklání a stále do ní proniká voda. Tato rybářská loď je dlouhá 55 metrů a má výtlak 846 tun. Byla postavena v roce 1988 a za normálních okolností je schopna křižovat oceán 50 dní.

 

Právě se děje

Další zprávy