Al-Káida nabízí obchod: Američan za všechny teroristy

Petr Jemelka Petr Jemelka
2. 12. 2011 13:03
Krom toho požadují teroristé uzavření Guantánama, konec náletů i blokády Gazy

Láhaur - Teroristé z Al-Káidy se přihlásili k srpnovému únosu Američana Warrena Weinsteina. A za jeho propuštění nechtějí zrovna málo.

Jejich vůdce Ajmán Zavahrí po Washingtonu mimo jiné chce svobodu pro všechny své bojovníky či ukončení náletů na pozice islámských radikálů v Afghánistánu, Pákistánu, Somálsku a Jemenu.

Půlhodinová nahrávka se objevila hned na několika webech islamistů, informovala organizace SITE, která jejich komunikaci monitoruje.

Uneseným občanem Spojených států je podle Zavahrího sedmdesátiletý poradce a bývalý zaměstnanec americké Agentury pro mezinárodní rozvoj Warren Weinstein, který je od srpna nezvěstný. V Pákistánu žil pět let a podílel se na obnově tamních kmenových území.

Mimo zastavení náletů a propuštění zajatých členů i bojovníků Tálibánu požaduje Al-Káida ukončení blokády na hranicích Egypta a pásma Gazy, uzavření Guantánama a tajných věznic USA a také propuštění všech příbuzných Usámy bin Ládina.

"Nezapomněli jsme na vás a nikdy nezapomeneme. S boží pomocí se nám podařilo zajmout amerického Žida Warrena Weinsteina. Se svolením Alláha se západním křižákům pomstíme za smrt stovek tisíc bratrů, synů a žen," vzkázal Ajmán Zavahrí zajatým teroristům.

Obamovi nevěřte, je to lhář

Poté se vůdce Al-Káidy obrátil na Weinsteinovu rodinu i všechny Američany. "Vaše vláda mučí naše lidi a my jsme přitom nikdy vaše lidi nemučili. Vaše vláda podepsala ženevské konvence a potom je hodila do koše, ale my, přestože jsme ženevské konvence nepodepsali, zajatce ctíme," cituje CNN z nahrávky.

Ajmán Zavahrí (vpravo) na archivním snímku se svým předchůdcem Usámou bin Ládinem.
Ajmán Zavahrí (vpravo) na archivním snímku se svým předchůdcem Usámou bin Ládinem. | Foto: Reuters

Rodině uneseného Američana pak navíc vzkázal, aby nevěřila slibům prezidenta Baracka Obamy, že vláda udělá vše, co bude v jejích silách, aby svého občana dostala domů. "Může vám tvrdit, že se Al-Káidu pokusil kontaktovat, ale ona neodpověděla. Nevěřte mu," cituje BBC další část nahrávky.

Americké úřady prohlásily, že je fakt, že za únosem stojí Al-Káida, nepřekvapuje. Weinsteina uneslo 13. srpna osm ozbrojenců přímo z jeho domu v Laháuru.

V době únosu pracoval jako ředitel pákistánské pobočky americké poradenské a developerské firmy JE Austin Associates.

Američan sice měl tři osobní strážce, ale ti se nechali oklamat. Únoscům sami otevřeli v domnění, že muži přišli v rámci islámské tradice nabídnout před začátkem ramadánu jídlo. Namísto pochutin ale dostali rány pistolí a skončili svázaní. Weinsteina pak ozbrojenci odvezli autem neznámo kam.

Pákistánská policie sice uvedla, že v souvislosti s únosem zadržela tři podezřelé, žádné další informace ale nesdělila a o místu pobytu Američana prý nemá žádné informace.

 

Právě se děje

Další zprávy