Japonsko spouští první reaktor od fukušimské katastrofy

Martin Novák Martin Novák
2. 11. 2011 10:10
V samotné Fukušimě technici zjistili přítomnost radioaktivního xenonu
Foto: Reuters

Tokio - Osm měsíců po tsunami a havárii ve Fukušimě se Japonsko vrací k jaderné energii. Firma Kjúšú Electric spustila reaktor v elektrárně v Genkai na jihu země.

První od 11. března, kdy zemětřesení a tsunami zničily Fukušimu a otřásly tak nejen v Japonsku, ale i jinde ve světě vírou v budoucnost atomových elektráren.

"Reaktor jsme uvedli do provozu v úterý, elektrárna pojede na plný výkon od středy," řekl agentuře AFP mluvčí firmy, která Genkai provozuje.

Mluvčí připustil, že veřejnost dává najevo obavy a do sídla firmy telefonují lidé, kteří žádají, aby reaktor nebyl spuštěn. Bezpečnost je ale podle něj v tomto případě zajištěna.

Mnoho reaktorů vláda v Tokiu po 11. březnu odstavila, aby v nich experti provedli kontroly a zátěžové testy. V Genkai je podle jejich dobrozdání vše v pořádku.

Japonsko bylo až do fukušimské havárie energeticky závislé na jádru zhruba z jedné třetiny. Federace elektrárenských společností plánovala zvýšit do roku 2030 tento poměr na celou polovinu.

Vyřazení mnoha reaktorů z provozu si vyžádalo výrazné šetření energií, což se podle japonských médií projeví v zimě špatným vytápěním v mnoha japonských domácnostech.

Zemětřesení a vlna tsunami připravily 11. března na severovýchodě Japonska o život přibližně 24 tisíc lidí, japonská ekonomika se z toho velmi obtížně vzpamatovávala.

Nový premiér Jošihiko Noda, který do funkce nastoupil v srpnu, plánuje zvýšení daní a oznámil, že s jadernou energií nadále počítá. Jeho předchůdce Naoto Kan odstoupil, protože mu Japonci vyčítali pomalý a špatný postup po tsunami a jaderné havárii.

Zatímco některé reaktory patrně brzy obnoví provoz, Fukušimy se to téměř jistě netýká.

Technici ve středu v poškozené elektrárně zjistili přítomnost plynu, který obsahuje radioaktivní xenon. To by mohlo znamenat, že dochází v reaktoru k jadernému štěpení.

Chladicím systémem proto vhánějí do druhého reaktoru elektrárny vodu a kyselinu boritou, oznámila firma TEPCO.

Japonský výbor pro atomovou energii předal vládě dokument, ze kterého vyplývá, že likvidace následků březnové katastrofy a bezpečné zajištění čtyř fukušimských reaktorů potrvá až třicet let. Odklízení trosek a ruin by mělo začít podle výboru v roce 2021.

 

Právě se děje

Další zprávy