Pytlák zabil ve Vietnamu posledního nosorožce jávského

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
25. 10. 2011 10:53
Posledních 40 až 60 kusů vzácného druhu žije v Indonésii
Nosorožec jávský
Nosorožec jávský | Foto: Zoo Ostrava

Hanoj - Pytláci zabili posledního nosorožce jávského, který žil ve Vietnamu.

Mršinu zvířete s uříznutým rohem našli ochránci v národním parku Cat Tien, informoval Světový fond na ochranu přírody (WWF).

Posledních asi 40 až 60 nosorožců jávských (Rhinoceros sondaicus) žije v Indonésii.

Zpráva WWF uvádí jako hlavní důvody neúspěchu při snaze zachránit nosorožce ve Vietnamu špatné vedení a ostrahu národního parku.

Podle ředitele parku Tran Van Thanha sice někteří ze strážců nesplnili své povinnosti, ale hlavní vina leží na zhruba 100 tisících zemědělcích žijících v této oblasti. Ti prý loví exotická zvířata pro peníze.

Celosvětovou poptávku po nosorožčích rozích živí dávná asijská víra, že prášek namletý ze zrohovatělého výrůstku léčí celou škálu nemocí a potíží od rakoviny až po impotenci.

Zpravodajský server BBC upřesnil, že zabitý nosorožec byl jediný, o němž se ve Vietnamu vědělo od roku 2008. Také vzorky odebrané z trusu nalezeného v přírodním parku potvrdily, že patří jen jednomu jedinci.

"Je bolestné vědomí, že navzdory podstatným investicím do vietnamské ochrany nosorožců selhaly snahy o záchranu tohoto unikátního zvířete," řekl BBC vietnamský ředitel WWF Tran Thi Minh Hien. "Vietnam ztratil část svého přírodního dědictví," dodal.

Prudký nárůst případů zabitých nosorožců ochránci přírody zaznamenávají po celém světě. Podle letos zveřejněné zprávy Mezinárodního svazu pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN) čelí populace nosorožců v Africe nejhoršímu pytláctví za celá desetiletí.

Nosorožcům z Česka se daří dobře. V Africe se adaptovali.

 

Právě se děje

Další zprávy