Uznávaný režisér odsouzen. Dvacet let nesmí točit film

ČTK ČTK
15. 10. 2011 11:45
Íránský soud potvrdil rozsudek šestiletého vězení nad Džafarem Panahím
Foto: wikipedia

Teherán - Íránský odvolací soud potvrdil rozsudek šestiletého vězení nad mezinárodně uznávaným režisérem Džafarem Panahím.

Součástí rozsudku je dvacetiletý zákaz filmování, cestování do ciziny a poskytování rozhovorů sdělovacím prostředkům. S odvoláním na Panahího příbuzné o tom v sobotu informovala agentura AFP.

Panahí byl odsouzen loni v prosinci za své protivládní aktivity. Podle příbuzných je stále na svobodě, protože loni před procesem byl z vazby propuštěn na kauci 200 tisíc dolarů. Soud režiséra potrestal za účast na shromážděních, za šíření protirežimní propagandy a za ohrožení národní bezpečnosti.

Panahí se zúčastnil demonstrací, jež vypukly po prezidentských volbách v roce 2009. Opozice výsledek napadla jako zmanipulovaný.

Režisér získal ocenění na řadě festivalů

Jednapadesátiletý Panahí byl za svou práci oceněn na filmových festivalech v Chicagu, Cannes a Berlíně. Naposledy ho ocenili letos v Cannes cenou Zlatý kočár za inovativní schopnosti, odvahu a nezávislé smýšlení. Panahí si pro ocenění ale přijet nemohl.

Proti jeho procesu a rozsudku se vyslovily organizace Amnesty International a Human Rights Watch a také vlády Německa, Kanady, Finska i Francie.

Podle AFP odvolací soud rozsudek potvrdil už před čtrnácti dny, avšak režisér je dosud na svobodě. Panahího advokát řekl, že zatím oficiálně nebyl o ukončení odvolacího řízení informován.

Vládní deník Iran napsal, že i odvolací soud dospěl k názoru, že Panahí ohrozil národní bezpečnost a šířil protivládní propagandu. K rozsudku dle listu patří také dvacetiletý zákaz scénáristické činnosti. Po odpykání trestu prý bude moci filmař vycestovat do ciziny výhradně jenom na muslimskou pouť do Mekky nebo ze zdravotních důvodů.

K témuž trestu jako Panahí byl odsouzen také další filmař Mohammad Rasúlof. Jeho šestiletý trest odvolací soud zkrátil o rok na pět let. I on má dvacetiletý zákaz vycestovat, ale úřady mu v květnu překvapivě povolily odjet na letošní festival do Cannes.

 

Právě se děje

Další zprávy