Kde je Steve? Volají do nového iPhonu první kupující

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
14. 10. 2011 8:08
Nový telefon Applu se už prodává, lidé si ho kupují jako vzpomínku na zemřelého Jobse
Začátek prodeje iPhone 4S v japonském Tokiu
Začátek prodeje iPhone 4S v japonském Tokiu | Foto: Reuters

Sydney - Nejnovější typ telefonu iPhone už je v prodeji. Na pulty se dostal v pátek, kdy začal jeho globální prodej.

Na ceně výrobku firmy Apple přidává fakt, že jde o poslední produkt, který vznikl za života nedávno zemřelého šéfa společnosti Stevea Jobse.

Na začátek prodeje modelu iPhone 4S čekaly v Sydney a Tokiu ve frontách stovky lidí.

"Jsem fanoušek, velký fanoušek. Chci něco, díky čemu si budu pamatovat Steva Jobse," řekl agentuře Reuters Haruko Širaiši, stojící trpělivě ve frontě před obchodem v Tokiu.

Tom Mosca, vůbec první vlastník nového iPhonu v Sydney, uvedl, že první věc, kterou udělá s telefonem, bude, že se ho zeptá "Kde je Steve"? Mnozí fanoušci Applu se domnívají, že nejnovější typ byl pojmenován 4S proto, že to ve zkratce znamená "pro Steva".

Do obchodu s fotkou a svíčkou

Většina fanoušků, kteří si nový iPhone kupovali, přišla do obchodů s nějakou upomínkou na zemřelého spoluzakladatele firmy, ať už šlo o fotografie v rámečku, svíčku či květinu.

Jak velký je o novou verzi telefonu zájem, dokládá to, že japonský mobilní operátor Softbank musel dočasně zastavit přijímání objednávek, neboť se mu pod jejich návalem zhroutil počítačový systém.

Nový šéf Applu Tim Cook doufá, že první telefon, který jde na trh bez dohledu Steva Jobse, zachrání podíl firmy na trhu před nastupující konkurencí, jako je firma Samsung. Jihokorejský výrobce by se už během třetího čtvrtletí letošního roku měl stát globálně největším výrobcem chytrých telefonů a předstihnout tak právě v tomto segmentu Apple.

Dosavadní recenze nového iPhonu vyjadřovaly spíše zklamání z toho, že nepřišel s novým revolučním designem, vyzdvihovaly však především inteligentní hlasové ovládání Siri a celkově lepší technické parametry.

Aplikace na iPhone 4S běží rychleji, fotoaparát s rozlišením osm megapixelů už umožňuje nahrávání Full HD videí a celkový výkon se zvýšil téměř sedmkrát.

Uvedení iPhonu 4S na trh zastínily stížnosti na problémy se stahováním operačního systému iOS 5.

 

Právě se děje

Další zprávy