Indické děti umírají na agresivní encefalitidu

Petr Jemelka Petr Jemelka
16. 10. 2011 13:40
Indická epidemie má na svědomí 400 lidí. Zákeřná infekce se šíří i Pákistánem
Mnoho Indů nemá přístup k lékařské péči. Ilustrační foto.
Mnoho Indů nemá přístup k lékařské péči. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Dillí/Islamabád - Severní Indii sužuje epidemie virové encefalitidy.

Od července, kdy byly zaznamenány první případy, už nákaze podlehly čtyři stovky lidí, především dětí. Nemocných je podle dostupných informací na dva a půl tisíce a situace se nelepší.

"Čelíme tu neuvěřitelné tragédii, každý den nám pod rukama umírá pět až deset dětí," řekl BBC K.P. Kušvaha, primář pediatrické kliniky v Gorakhpuru, jediného obdobného zařízení v širokém okolí.

Nemocní jsou ve valné většině případů chudí lidé, kteří nemají přístup k lékařské péči a do nemocnice se dostávají pozdě.

Nejohroženější jsou děti ve věku od šesti měsíců do patnácti let. Nemají totiž ještě dostatečně rozvinutou imunitu. Každé páté dítě, které nemoc přežije, navíc z nemocnice odchází s trvalými neurologickými následky.

Zdroj neznámý

Výskyt encefalitidy se v okolí Gorakhpuru (nedaleko hranic s Nepálem) opakuje pravidelně v období dešťů. Původce takzvané japonské encefalitidy totiž přenáší komáři, kterým se v zabahněných nížinách daří. V letech 2006 - 2010 proto úřady uspořádaly dvě vlny plošného očkování a nabádaly občany k používání moskytiér a repelentů.

Opatření sice zabrala, ale na současnou epidemii jsou krátká. Za nynější nákazu totiž komáři nemohou. Její zdroj se nedaří najít. Podle lékařů jím může být například kontaminovaná voda.

Encefalitidy, tedy zánětlivá onemocnění mozku, se projevují zvýšenou teplotou, bolestmi hlavy až migrénami. V pokročilejším stádiu a při vážném průběhu se dostavují křeče, poruchy chování, třes, problémy s pohybem a mdloby.

Ve většině případů jsou encefalitidy způsobeny infekcí viry nebo bakteriemi. Nemoc často přeroste do zánětu mozkových blan (meningitidy) nebo zánětu míchy (myelitidy).

Láhaurem se šíří horečka dengue

Foto: Aktuálně.cz

Epidemie vážné infekční choroby trápí i sousední Pákistán. V šestimilionovém Láhauru poblíž indické hranice se už dva měsíce rychle šíří horečka dengue.

Tamní úřady hlásí více než 12 000 nakažených a 202 obětí.

Rovněž dengue přenášejí komáři a silné monzunové deště spojené se záplavami, které hlavní město pákistánské kultury v uplynulých týdnech postihly, pro ně vytvořily optimální podmínky.

Mezi příznaky této tropické nemoci patří zvýšená teplota až horečka, bolest hlavy, která bývá nejpalčivější za očima, bolesti svalů i kloubů a typická vyrážka.

 

Právě se děje

Další zprávy