Fukušima bude po generace neobyvatelná, jako Černobyl

Zahraničí Zahraničí
22. 8. 2011 13:22
Osmdesát tisíc lidí se pravděpodobně domů už nikdy nevrátí
(Ilustrační foto).
(Ilustrační foto). | Foto: Reuters

Tokio - Nebude to trvat dlouho, pravděpodobně už jen pár dní, kdy japonská vláda oficiálně vyhlásí okolí jaderné elektrárny Fukušima za neobyvatelné.

Stejně jako v případě ukrajinského Černobylu zůstanou vesnice a města v blízkosti komplexu, jež postihla jaderná katastrofa, opuštěné na příštích několik generací.

Celkem se zákaz návratu bude týkat přibližně 80 tisíc lidí, uvedl list The New York Times. Drtivá většina z nich už teď bydlí v provizorních uprchlických táborech, přinejlepším u příbuzných. Radioaktivita se v jejich domovech totiž stále pohybuje několikanásobně nad bezpečným limitem. V některých místech je až dvacetkrát vyšší.

Do prefektury Fukušima má přijet v příštích dnech premiér Naoto Kan, který chce rezidentům vše oznámit osobně. Pokud tak učiní, bude to vůbec poprvé, kdy Japonsko oficiálně přizná rozsah havárie.

Japonská média v posledních měsících spekulovala o formě kompenzací, kterou vláda pro postižené obyvatele připravuje. Zatím se zdá nejpravděpodobnější, že si stát bude zasaženou půdu od lidí pronajímat.

Okolí Fukušimy bylo evakuované 11. března poté, co oblast zasáhlo devítistupňové zemětřesení doprovázené ničivou vlnou tsunami.

 

Právě se děje

Další zprávy