Varování: Hodina u televize zkrátí váš život o 22 minut

Petr Jemelka Petr Jemelka
17. 8. 2011 6:30
Průměrný Čech stráví před obrazovkou 3 hodiny denně. Jako protijed funguje cvičení
Televize. Ilustrační foto.
Televize. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Sydney - Každá hodina strávená u televize zkrátí divákovi život v průměru o 22 minut. Navíc u těch, kteří obrazovku sledují déle než hodinu denně, stoupá riziko předčasné smrti o osm procent.

K takovému závěru došli australští vědci z Queenslandské univerzity na základě dvouletého pozorování 11 000 Australanů starších pětadvaceti let.

Zpozornět by měli i Češi. Ti totiž podle nejnovějšího průzkumu Asociace televizních organizací stráví před televizí zhruba tři hodiny denně. Průměrný tuzemský divák si tak ze života denně ukrojí více než hodinu.

Problém samozřejmě není v samotném sledování televize, ale v tom, že lidé při něm nic jiného nedělají - jen sedí nebo, ještě hůř, leží. Pasivita vede k nemocem oběhové soustavy, podněcuje vznik cukrovky, a dokonce se může podílet na rozvoji rakoviny.

Hodina u televize tak má na lidské tělo srovnatelný účinek, jako vykouření dvou cigaret. "Sledování televize představuje stejné zdravotní riziko jako kouření nebo obezita. A zatímco počet kuřáků klesá, počet televizních diváků roste," varuje jeden z autorů výzkumu Lennert Veerman.

Stačí cvičit 15 minut denně

Když už si člověk nemůže pomoci a svůj oblíbený pořad si nechce nechat ujít, měl by alespoň cvičit. Není třeba chodit rovnou do posilovny nebo si kupovat nové kolo.

Cvičit, cvičit, cvičit, radí lékaři.
Cvičit, cvičit, cvičit, radí lékaři. | Foto: Jan Langer

Stačí přestat jezdit výtahem, chodit do práce ráznější chůzí nebo si zvyknout na krátké ranní rozcvičky.

Podle tchajwanských vědců, kteří po dvanáct let sledovali čtyřicet tisíc dobrovolníků, má pro lidské tělo blahodárné účinky již patnáct minut intenzivnějšího pohybu denně.

Riziko předčasného úmrtí se tím snižuje o čtrnáct procent a riziko propuknutí onkologického onemocnění o deset procent.

 

Právě se děje

Další zprávy