USA ustupují Číně, Tchaj-wan nedostane nové stíhačky

Václav Viták
17. 8. 2011 9:57
Spojené státy zklamaly Tchaj-wan. Neprodají mu 66 letounů F-16
Starší stroje F-16 A/D ve výzbroji tchajwanské armády.
Starší stroje F-16 A/D ve výzbroji tchajwanské armády. | Foto: Reuters

Washington - Spojené státy neprodají Tchaj-wanu 66 nových stíhacích letounů Lockheed Martin. Podle serveru Defense News to řekl nejmenovaný představitel tchajwanského ministerstva obrany s tím, že ostrov "je postupem Spojených států mimořádně zklamán".

Ve Washingtonu sice zatím žádné oficiální rozhodnutí nepadlo, zasvěcení experti ale v pondělí tvrzení Tchaj-wanu víceméně potvrdili.

Ostrov žádá USA o prodej 66 moderních strojů F-16 C/D už od roku 2006.

Odhadovaná hodnota kontraktu je osm miliard dolarů. Washington je ale pod enormním tlakem Pekingu, aby Tchaj-peji neprodával žádnou vojenskou techniku a zvláště ne moderní stíhací letouny.

Čína prohlásila, že prodej 66 strojů F-16 by znamenal překročení "červené linie". List Žen-min ž-pao, který je hlásnou troubou čínské komunistické strany, dokonce vyzval k použití "finančních zbraní" proti USA, pokud by se tento kontrakt nakonec realizoval.

Peking je v současné době největším věřitelem Spojených států a vlastní jejich dluhopisy v odhadované hodnotě 1200 až 1500 miliard dolarů.

Místo prodeje modernizace

Tchaj-wan chtěl nahradit novými F-16 120 strojů F-5 Tiger a Mirage 2000-5, které půjdou během pěti až deseti let do výslužby.

Pokud mu USA skutečně neprodají tyto moderní bojové stíhačky, zasadí velkou ránu jeho snaze čelit rostoucí vojenské moci Číny v oblasti.

Peking ale pohlíží na ostrov jako na nedělitelnou součást svého území a každé zemi, která mu chce prodat moderní zbraně, hrozí hospodářskými sankcemi.

Spojené státy v roce 1979 přerušily s Tchaj-wanem diplomatické styky, protože uznaly politiku "jedné Číny", vedenou Pekingem.

Současně jsou ale největším zbrojním dodavatelem Tchaj-wanu a navíc se zavázaly, že mu v případě vojenského napadení pomohou.

Peking proto nemá zcela vyhráno. Washington se zřejmě pokusí situaci řešit tím, že Tchaj-wanu nabídne modernizaci jeho 146 starších strojů F-16A/B.

Výše tohoto kontraktu by činila 4,8 miliardy dolarů. Předpokládá se, že Obamova administrativa definitivně rozhodne do začátku října.

Nové čínské vedení

Informace o tom, že USA zřejmě ustoupí Číně a neprodají Tchaj-wanu stíhací letouny nové generace, se objevila krátce před odletem amerického viceprezidenta Joe Bidena na státní návštěvu Číny.

Si Ťin-pching na archivním snímku s bývalým prezidentem USA Georgem Bushem.
Si Ťin-pching na archivním snímku s bývalým prezidentem USA Georgem Bushem. | Foto: Wikimedia Commons

Biden je prvním vysokým představitelem USA, který letí do Pekingu po dluhové krizi v USA. Čína jako největší věřitel během ní ostře kritizovala amerického prezidenta i kongresmany za to, že dovolili, aby se americké hospodářství dostalo na pokraj bankrotu.

Americké ministerstvo zahraničí ale sdělilo, že Biden nehodlá s čínskými představiteli jednat o otázce prodeje zbraní Tchaj-wanu.

I když to nebylo oficiálně řečeno, Biden letí do Pekingu především s cílem lépe poznat čínského viceprezidenta Si Ťin-pchinga.

Osmapadesátiletý Si s velkou pravděpodobností nahradí koncem roku 2012 v čele čínské komunistické strany - a v roce 2013 i v prezidentském křesle - stávajícího nejvyššího představitele Číny Chu Ťin-tchaa, jenž je ve funkci od roku 2003.

 

Právě se děje

Další zprávy