Turecký premiér upevňuje svou moc nad vzpurnou armádou

Reuters ČTK Reuters, ČTK, Václav Viták
2. 8. 2011 12:29
Rezignace nejvyššího velení je pro Erdogana šancí, jak zkrotit odpor armády
Premiér Erdogan na zasedání Nejvyšší vojenské rady
Premiér Erdogan na zasedání Nejvyšší vojenské rady | Foto: Reuters

Istanbul - Turecký premiér Recep Erdogan usilovně pracuje na upevnění své kontroly nad vzpurnou tureckou armádou.

V pondělí svolal Nejvyšší vojenskou radu navzdory tomu, že se jí mohlo účastnit jen devět ze čtrnácti generálů, kteří v ní normálně zasedají.

Během zasedání, které potrvá až do čtvrtka, hodlá provést zásadní změny ve velení turecké armády.

Doutnající napětí mezi sekulárními vojáky a vládnoucí Stranou spravedlnosti a rozvoje (AKP), která má islamistické kořeny vzkypělo minulý pátek, kdy hromadně rezignovali náčelník generálního štábu Isik Kosaner a nejvyšší velitelé pozemních, námořních a leteckých sil na protest kvůli věznění 250 důstojníků obviněných z přípravy puče.

Pátý generál, který se nemůže zúčastnit jednání Nejvyšší vojenské rady, je právě mezi zadrženými důstojníky.

Odchod čtyř nejvyšších velitelů vyvolal sice zmatek, ale dává podle analytiků premiéru Recepu Tayyipu Erdoganovi příležitost rozšířit svoji moc nad kdysi dominantní a nedotknutelnou armádou, která je nyní druhá největší v rámci NATO.

Erdoganova strana na jaře po třetí za sebou vyhrála parlamentní volby.

Kosaner v poselství na rozloučenou uvedl, že není schopen pokračovat ve své práci, protože nemůže hájit práva svých lidí, kteří byli zadrženi a jsou souzeni ve zfalšovaných procesech.

"Čtyřhvězdičkové zemětřesení"

Erdogan ještě v pátek jmenoval dosavadního šéfa četnictva Necdeta Özela velitelem pozemních sil a zároveň zástupcem náčelníka generálního štábu, čímž podle pozorovatelů vyslal jasný sihgnál, kdo v čele armády nahradí Kosanera.

Turecká armáda, kdysi nedotknutelná, se stala terčem ostré kritiky, mimo jiné kvůli údajnému spiknutí s cílem svrhnout vládu Erdogana, jehož AKP je podezřívána z vypracování tajného islamistického programu. Od roku 1960 turecká armáda svrhla čtyři vlády.

Novopečený velitel pozemních sil generál Necdet Özel.
Novopečený velitel pozemních sil generál Necdet Özel. | Foto: Reuters

Generálové odstoupili v den, kdy soud přijal obvinění dalších 22 členů armády, včetně šesti generálů a admirálů. Jsou podezřelí ze zapojení do dalšího údajného vojenského spiknutí známého pod názvem Internet Memorandum.

Ve vězení je v Turecku v současné době 250 členů armády, včetně několika generálů a admirálů; z nich je 173 v aktivní službě a 77 ve výslužbě. Všichni byli obviněni ze zapojení do údajných spiknutí s cílem svrhnout vládu AKP, jež je u moci od roku 2002.

Turecký tisk označil páteční rezignaci čtyř generálů jako "čtyřhvězdičkové zemětřesení". Cituje také Kosanerova kritická slova vůči tomu, jak média píší o armádě.

"Je tady snaha vytvořit dojem, že turecká armáda je zločinecká organizace a... podjatá média to všemi prostředky, nepravdivými zprávami, očerňováním a obviňováním podněcují," tvrdí Kosaner.

 

Právě se děje

Další zprávy