Bezpilotní letouny USA zabily v Pákistánu 39 lidí

ČTK ČTK
12. 7. 2011 14:19
Stroje útočily v severozápadním Pákistánu poblíž hranice s Afghánistánem
Bezpilotní stroj Predator.
Bezpilotní stroj Predator. | Foto: Wikimedia Commons

Miranšáh - Při útocích amerických bezpilotních letounů v severozápadním Pákistánu bylo podle agentury Reuters během necelých 12 hodin zabito nejméně 39 údajných povstaleckých extremistů.

Už v pondělí v noci letouny vypálily několik raket, které zasáhly vozidlo s ozbrojenci na kmenovém území Severního Vazíristánu. Zemřelo v něm šest mužů.

O něco později rakety z bezpilotních letounů dopadly do nedalekého povstaleckého komplexu a zlikvidovaly v něm nejméně dvacet extremistů. V sousedním regionu Jižní Vazíristán v úterý ráno rakety z amerických strojů zasáhly další vozidlo, v němž zahynulo pět mužů.

Zatím poslední nálet se odehrál rovněž v Jižním Vazíristánu, kde raketa ve vesnici Dramala dopadla na dům, v němž zabila osm povstalců. Podle jiných zdrojů z pákistánské rozvědky tu bylo mrtvých až třináct.

Po smrtí bin Ládina náletů přibylo

Spojené státy zvýšily počet útoků letounů řízených na dálku v pásmu podél hranice s Afghánistánem po květnové likvidaci teroristického vůdce Usámy bin Ládina. A od června při nich bylo podle Reuters zabito přes devadesát ozbrojenců.

V oblasti je aktivní pákistánská odnož Tálibánu, která se na teroristickou síť Al-Káida napojila před čtyřmi lety. Obě uskupení vystupují i proti Islámábádu, protože nesouhlasí s jeho podporou boje proti terorismu. Tálibán a Al-Káida nesou odpovědnost za pět stovek atentátů, při nichž od roku 2007 v Pákistánu přišlo o život na 4400 lidí.

Pákistánské vedení kritizuje americké nálety jako porušování územní svrchovanosti. Tvrdí rovněž, že se tím komplikuje jeho úsilí o získání podpory občanů a odříznutí ozbrojenců v pohraničních oblastech.

Od loňského roku se vztahy mezi USA a Pákistánem zhoršovaly, po zabití bin Ládina americkým komandem na pákistánském území se vyhrotily a v posledních týdnech vyústily mimo jiné ve vyhoštění amerických vojenských poradců a instruktorů z Pákistánu a v zastavení části americké finanční pomoci pákistánské armádě.

 

Právě se děje

Další zprávy