Český voják se zranil na střelnici v afghánském Lógaru

ČTK ČTK
21. 6. 2011 11:05
Čtyřicetiletý rotmistr z rekonstrukčního týmu má zraněnou nohu
Čeští vojáci v Afghánistánu. Ilustrační foto.
Čeští vojáci v Afghánistánu. Ilustrační foto. | Foto: Kristýna Greplová, PRT Lógar

Lógar/Praha - Lehké zranění nohy utrpěl v afghánské provincii Lógar český voják z provinčního rekonstrukčního týmu.

"Pravděpodobně šlápl na munici, která pod ním vybuchla," sdělila mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

K nešťastné události došlo ráno na střelnici poblíž základny Shank, kde Češi působí.

"Před zahájením výcviku ve střelbě šlápl v prostoru střelnice pravděpodobně na nevybuchlou munici. Následkem exploze došlo k lehkému střepinovému poranění dolní končetiny vojáka," vysvětlila.

Čtyřicetiletému rotnému byla ihned poskytnuta první pomoc. "Následně se podrobil lékařskému ošetření na základně Shank. Předpokládá se, že později bude převezen do vojenské nemocnice v Kábulu," dodala Růžičková.

Podívejte se, jak v Afghánistánu pracuje provinční rekonstrukční tým:

Minulou středu se pod Hindúkušem zranil jiný český voják. Nadrotmistr utrpěl lehké zranění při přistávacím manévru afghánského vrtulníku Mi-17 ve východoafghánské provincii Kunar. Nehoda se stala během výcviku příslušníků afghánských vzdušných sil.

Nedávno Česko v boji zmítaném Afghánistánu přišlo o čtvrtého vojáka. Jedenatřicetiletý rotmistr Robert Vyroubal zahynul 31. května v afghánské provincii Vardak. Jeho obrněné vozidlo najelo na improvizované výbušné zařízení.

Česká ministr obrany jej in memoriam povýšil do hodnosti poručíka a udělil mu nejvyšší resortní vyznamenání Kříž obrany státu. Exploze zranila i další dva příslušníky českého kontingentu.

 

Právě se děje

Další zprávy